online werken

Lessons learned @ online werken in de zon

online werkenHet is een oude droom. Een boek schrijven op een eiland. Niet gewoon Schiermonnikoog. Een eiland in de zon. Ik denk dat heel veel ondernemers dit willen. Ultieme creatieve hersenspinsels neer laten dalen in gedrukte woorden of een e-Book. Een boek is zo’n mooie tastbare vorm van creatie. Daarom. Op weg daarheen lijkt het mij een logische weg om alvast te oefenen. Vanuit het experiment een stap verder komen.

De afgelopen week was ik op Lanzarote. Om die droom voor te gaan leven.

Graag deel ik – als absolute beginner met online werken in het buitenland – mijn ervaringen. Ook 50+ en op zoek naar een nieuwe bestemming? Mijn lessons learned op een rijtje:

LES 1: VIND EEN RUSTIGE PLEK OM TE WERKEN/LEVEN

Hoe ziet jouw werkplek eruit? In de bergen, aan zee, in een dorpje of zeker in een stad(je)? Heb jij stilte of een community nodig?

online werkenLES 2: ZORG ZELF VOOR INTERNET

Als online werker is een goede internetverbinding essentieel. Je kunt hopen op een goede verbinding. Beter is het zelf regelen. Mobile & Wi-Fi (MiFi) lijkt de oplossing.

LES 3: GA ALLES ONLINE DOEN (ook je agendabeheer)

Tijdens mijn reis verloor ik mijn agenda. Daarmee werd ik op de feiten gedrukt. Je moet ook echt alles online gaan doen. Dat vergt nog wel een omslag. De agenda is nog maar een klein stukje. Je administratie bijvoorbeeld ook. Werken ‘in de cloud’ is voor mij nog niet gewoon.

LES 4: GA WERKEN WAAR DE KANS OP ZON GROOT IS

Wil je zon of de zon achter de wolken? Ik merkte dat ik baalde van geen zon. De keuze tussen Portugal of Zuid-Spanje versus het Caribisch gebied of Brazilië is wel een dingetje.

LES 5: ZOEK EEN WERKPLEK WAAR DE KANS OP ONTMOETEN VAN NIEUWE MENSEN/ONDERNEMERS GROOT IS

Ergens alleen wonen vind ik oké, maar wel dichtbij een geanimeerde plek waar ik mensen kan ontmoeten. Een ondernemers B&B (of AirBNB) lijkt me ideaal.

LES 6: HOUD EEN ACTIEF ONLINE SOCIAAL NETWERK IN STAND

Als je grotendeels alleen gaat werken, ergens op een plek waar je in het begin nog weinig mensen kent, is het levendig houden van een online sociaal netwerk essentieel. Even appen dat er wolken hangen, de elektriciteit weer is uitgevallen of ongewenst bezoek van een kakkerlak. Heel belangrijk.

LES 7: ZORG DAT JE KAN DANSEN OP EEN PLEK WAAR DIT HEEL GEWOON IS

Je gaat niet verkassen om te belanden in conservatiever oorden dan je al was. Voor mij betekent dit dat je nog ergens kunt dansen. Er is muziek en je wilt een rondje dansen. In je eentje. Kan dat? Misschien is het voor jou iets anders. Naakt zonnen, luidkeels zingen, muziek maken.

LES 8: MELD JE AAN OP FREELANCE NETWERKEN DIE DOOR NL WORDEN GEBRUIKT

In mijn geval de toevoeging ‘die door NL worden gebruikt’. Ik kan namelijk uitstekend in Engels en Duits praten, maar schrijven is wat anders. En ik ben een Nederlandse (online) tekstschrijver. In het kader van ‘hoe word je gevonden’, naast je website en je netwerk, meld je aan bij (inter)nationale freelance netwerken.

LES 9: VERZIN EEN ONWEERSTAANBAAR AANBOD

Je mag best hopen dat er online klussen naar je toe komen. En misschien heb je ze al. Ik heb er net één gecreëerd: een online platform voor mensen die (gaan) scheiden in de regio Zwolle. Met mijn persoonlijke ervaringen en die van de vijf partners ga ik als contentbeheerder/redacteur aan de slag om regionale informatie te geven om het scheidingsproces te begeleiden. Zie ook mijn aanbod in ontwikkeling: een weekje werken aan je (web)teksten, je boek of flyer. Dat kan ook in de zon.

online werkenLES 10: ONTDEK JE PLEKJE

Toeristje spelen mag. Lekker ongegeneerd met een toeristenbus vol selfiestickies de vulkaan Timanfaya op Lanzarote rond crossen. Mét een requiem schallend op de achtergrond. Best eng trouwens!

Leuk om mee te leven & lezen? Lees mijn blogs over deze Lanzarote-week en hoe het verder gaat. Heb je ook AttyTude? Volg de ontwikkelingen van mijn zonnig aanbod om teksten te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.