Worstcasescenario

Als ik met pensioen ga, dan begint het echte
genieten en realiseer ik al mijn dromen. Nog (minstens) 17 jaar te gaan.


Stel pensioen is geen optie. In hoeverre veranderen dan de beslissingen die je nu neemt? Ik ben nog steeds en route met de creatie van mijn nieuwe Lifestyle Design. Ga je mee op reis? Ferriss zegt in mijn handboek Een werkweek van 4 uur dat pensioen een worstcasescenario is. Want wat is mijn pensioen nog waard over 17 jaar? En hoeveel jaren moet ik tegen die tijd extra werken om er überhaupt van te mogen souperen? Mijn vader (80), heeft zijn hele leven hard gewerkt in de verzekeringsbranche. Hij geniet nu van een riant pensioen. Dat kan onze generatie wel vergeten. De toekomstscenario’s zijn niet rooskleurig.

Minipensioen
Daarom pleit Ferriss er terecht voor om regelmatig (minstens 1 x in de maand) een minipensioen op te nemen. Hij tweette deze week dat hij in India, samen met vriendin, in een ziekenhuis was beland waar ze achteraf blij waren dat ze het overleefden. Een  minipensioen opnemen betekent niet risicomijdend bezig zijn – zoals wachten op je pensioen – maar ‘gewoon’ doen wat je nog wilt doen in de bloei van je leven. Dit zijn de energieke jaren, je weet maar nooit hoe je er over 17 jaar bij loopt.

En hoe krijg je het voor elkaar om minipensioenen op te nemen? Eerst is het een kwestie van mindset. Oftewel bewust kiezen voor een nieuwe weg waarbij je vastgeroeste ideeën over het moeten hebben van financiële zekerheden loslaat. In mijn geval is dat het open staan voor iets anders dan een 32-urige vaste baan (wat ik altijd gehad heb). Het zou er zomaar heel anders uit kunnen zien over een jaar. Durf ik dat toe te laten?

Na de mindset volgt de praktijk:

  1. Tijd vrijmaken om die dromen in het nu te realiseren. Middelen hiervoor zijn mobiliteit (werken op afstand), productiviteit verhogen en delegeren;
  2. Een automatische inkomstenstroom (= muze) creëren die plezier (!) en winst oplevert.

Ja, ja, hoor ik je denken, je lijkt wel een goeroe. Het klopt wel een beetje. Het gaat wel over ergens in geloven. Weinig Hollands realisme, maar dat is juist wat ik miste. Ik dobberde maar door richting mijn pensioen. Zonde toch! Wie zijn dan die voorbeelden? Slimmerds die genoeg verdienen via internet. Een paar voorbeelden:

  • Werknemer die in 10% van de tijd 90% resultaat behaalt; arbeidscontract op afstand.
  • Ondernemer die minst winstgevende klanten en projecten schrapt; exploitatie uitbesteedt; werkt op afstand.
  • Student die een online videoverhuurservice opzet voor een nichemarkt; kost 2 uur per week; fulltime lobbyist voor dierenrechten.

Droomlijnen
In mijn volgende blogs vertel ik over hoe je tijd vrijmaakt, productiviteit verhoogt en delegeert. En het leukste verhaal komt over een week: hoe vind ik mijn muze? Mijn eerste versie van de droomlijnen zijn gepubliceerd. Voordat ik geld ga verdienen, moet ik wel weten wat ik dan precies ga waarmaken en hoeveel dat kost. Welke onredelijke en onrealistische dromen durf ik uit te leven? Wat is jouw meest belachelijke droom?

Wende Snijders – Laat me

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.