workation

Workation tapas: een pittige belevenis!

Wat een lef en ambitie zeg! Vertrekken op ‘digital nomad expeditie’, 53 lentes jong. Echt een voorbeeld van AttyTude. Voor drie weken naar een Canarisch eiland. Midden in het hoogseizoen. Proeven hoe het is om locatieonafhankelijk te werken in de zon. Met als stiekeme wens dat dit een voorbode is van een nieuwe levensstijl. Op weg naar mijn ultieme droom: een boek schrijven in een huis aan zee op een eiland. Een evaluatie over mijn digital nomad expeditie. Lees ook mijn vorige blogs.

7 lessen na mijn 1e digital nomad expeditie

 

Les 1# Coworkplace = geen community

Mogelijk elders wel, hier niet. Op basis van de website, de warme online (al in Nederland toegevoegd in de Slack groepsapp) en live ontvangst had ik dat verwacht. De HubFuerteventura is ‘gewoon’ een werkplek met WiFi, airco & koffie. Het is geen plek waar mensen samenwerken of sociaal iets voor elkaar willen betekenen. Eigenaar Ruiz vertelde me de laatste dag dat hij wel een actievere community zou willen, maar dat dit nog niet lukt. Een uitstekende uitvalsbasis, lekker dicht bij de haven, leuke restaurantjes & supermarkt om de hoek.

Dit neem ik mee: Als een coworkplace geen toegevoegde waarde biedt in de context ‘samenwerken en/of sociale contacten’ dan voel ik me er minder thuis.

Les 2# Werken in de zon valt nog niet mee

De eerste concrete opdracht die ik in mijn koffer had, het schrijven van een corporate brochure, heb ik gedaan. Voor mijn tweede klus had ik te weinig focus. Dacht steeds: ‘Ja halloooo, het is zo mooi weer, ik ga niet binnen zitten werken.” Laatste week dan ook andere dingen gedaan.

Dit neem ik mee: Voor een focusklus kan ik beter alleen werken. Bezig zijn met social media, website en contentbeheer kan uitstekend in een coworkplace. Nog zoekende naar een prettige balans tussen werken en vrij als het 30 graden is.

Les 3# Co-living is wennen

Hoe flexibel ben je? Als je – zoals ik – meer dan tien jaar alleen woont, is drie weken samenwonen best een uitdaging. De opties via HubFuerteventura zijn tweeledig: een gedeeld appartement (met eigen slaapkamer) of Villa Carmen (direct aan zee) met slaapzalen. In de Villa verblijven grotendeels jongeren die Spaans en/of surfen leren.

De kosten zijn interessant laag: slechts 250 euro per week voor eigen kamer in een 2/3 kamer appartement met prachtige keuken, wasmachine en WiFi. En dit is zelfs inclusief 24/7 toegang met eigen sleutel voor de flexwerkplek. De TV deed het niet, daarom heb ik via mijn laptop via de Spaanse TV de Olympische Spelen gekeken. Nee, je kunt geen NOS volgen in het buitenland. Vinden ze niet goed.

Dit neem ik mee: Slaapzalen of een hostel zijn voor mij een no go area. Wat ik daarover gehoord heb (….). Een gedeeld appartement heeft voor- en nadelen. De staat en grootte van deze appartementen waren uitstekend. Wat mij betreft valt of staat het met je ‘flatmates’. Wat natuurlijk een variabele is waar je echt niets aan kunt regisseren.

Les 4# Valt er nog wat te leren?

Heb ik nog wat geleerd? Natuurlijk heb ik veel Engels gepraat. Nou ja, dat soort Engels dat niet al te best is en waarvan je op afstand kunt horen ‘dat ik uit Nederland kom’. De tweede week heb ik 2 uur per dag Spaanse les gehad. Was erg leuk en verfrissend. Hulde voor docente Sara met haar originele werkvormen.

Dit neem ik mee: Ik vond het een goede zet achteraf, dat ik, op het moment dat ik wat ‘lost’ was, besloot dat een weekje Spaans leren een positieve gamechanger kan zijn.

Les 5# Reizigers in alle soorten en maten

Surprise! Ik heb er maar één ontmoet. Eén echte digital nomad. Een reizende dame die al heel wat landen heeft gezien. Op basis van haar verhalen en de herinnering aan mijn vorige reizen, kwam ik er al gauw achter dat een nomadisch bestaan niet (meer) mijn ding is. Vooral omdat ik geen zin heb om steeds weer een nieuwe ‘social community’ te creëren.

De rest van de coworkers die ik heb ontmoet, woont (tijdelijk) op het eiland of komt – net als ik – een keer proeven. Naast de coworkers heb je kans om bewoners van Villa Carmen te ontmoeten, doordat er warme lijntjes liggen tussen de coworkplace, surf- en taalschool. En natuurlijk mensen die Spaans of surfen leren én voor een appartement kiezen. Zo ontmoette ik de bruisende Australische Brooke (36), eigenaresse van o.a. een restaurant met Michelin-ster in Byron Bay. Zij reist in de Australische winter altijd 2,5 maand over de wereld. Just for fun.

Take Your Life Back
De enige (echte) digital nomad die ik op Fuerteventura heb ontmoet, de Amerikaanse Leah Davis (29), heeft net een E-book geschreven over starten met locatieonafhankelijk werken. Haar tricks & tips kun je kopen en downloaden (pdf). Zij schrijft prachtige verhalen op haar travelblog: The Sweetest Way. De halleluja versie van haar ervaringen. Natuurlijk is er ook een downside waar je in persoonlijke gesprekken over hoort. Ik vroeg naar haar Why van het reizen en dat vond ze best lastig. Het kan ook een rusteloze bezigheid worden. Zo vertelde eigenaar van de Hub, Sebastian Ruiz, me dat hij na 12 jaar reizen er helemaal klaar mee was. “Ik wist opeens precies hoe het me zou vergaan in mijn volgende hostel.” Hij is 46 jaar en wordt binnenkort voor het eerst vader.

Dit neem ik mee: Voor mij geen nomadisch bestaan van relatief korte tijden op één plek zijn en dan weer door. Het past beter bij mij om langere tijd op een locatie te zijn zodat ik mensen en de plek echt leer kennen. Het type ‘reizigers’ dat ik ontmoette, zowel qua mens als waarom ze reizen, is zeer divers en ze zijn verrassend vaak introvert.

Les 6# Social media & website

Wat ik grappig vond, is te merken dat social media hot is onder reizigers. Je kunt het wel ‘The Selfies Addiction Party’ noemen. Voor je het weet, raak je er een beetje mee besmet. Ik ben dan ook op Instagram gegaan (….). En heb lekker amateuristische video’s gepost. Nog even onthouden dat je je smartphone horizontaal moet houden én in de camera kijken. Een paar blogs geschreven totdat mijn website over de kop ging, toen moest ik daaraan aandacht besteden. Toevallig ontmoette ik webdesigner en Photobooth eigenaar Lysbert op de Hub. Zij overtuigde me ervan dat mijn website een update nodig had. En ze had gelijk. Ze hielp me met de eerste technische stappen. Ik ben er heel blij mee. Krijg alleen maar positieve reacties. Thnx Lysbert voor je (ook mentale) support!

Les 7# Locatie

Wat word ik een blij mens van elke dag zon, een heerlijke temperatuur en bij zee wonen. These things really ticks my boxes. Corralejo op Fuerteventura is – zelfs in het hoogseizoen – een prettige werk- of vakantiebestemming. Niet te druk. Wat me positief verbaasde: op Fuerteventura is het fenomeen doggybag heel gewoon. Voedselverspilling lijkt hier niet aan de orde. Niemand kijkt vreemd op als je restjes mee wil nemen. Als Nederlander ben ik dat niet zo gewend. Bekijk dit leuke fimpje van Leah Davis over een dag op Fuerteventura.

The week after

Ik ben blij na mijn workation. De sprookjes zijn de realiteit in gestapt. Heb uiteenlopende ervaringen en gevoelens doorleefd. Ups & downs. Als hoogsensitief en extravert mens vond ik het lastig dat de sociale component een variabele is (dan is het waarschijnlijk ietsje makkelijker om introvert te zijn). Toch ben ik goed teruggekomen, want de mooie ontmoetingen zaten gelukkig aan het eind. Twijfel je erover of je ook HSP bent? Femke De Grijs organiseert de online cursus ‘Ben ik HSP en wat kan ik ermee?’.

Ben ik nu klaar? Nee hoor. Ik heb de drive om vet in te zetten op mijn nieuwe toekomst. Geïnspireerd door zij die wel rondreizen alsof het hun laatste dag is. Lovely Brooke: “The best thing you can do is to raise a good kid.” Right. Nou, dat heb ik gedaan. En nu? En beautiful Leah: “Take Your Life Back.” The second best thing is to live my own sunny life. ‘Hard leven’, zei auteur Griet Op de Beeck zondag in Zomergasten. Zoiets. Het was niet makkelijk drie weken in mijn uppie de hort op. Het is continu kijken in de spiegel van je ziel. Toch denk ik dat je beter iets kunt doen, met vallen en opstaan, dan afwachten.

Hersenspinsels

 • Waar vind ik klanten die het oké vinden dat ik elders online werk?
 • Waar wil ik langere tijd wonen & werken (zon, zee)
 • Hoe creëer ik (daar) een social community
 • Of .. ga ik zelf een coworkspace en/of social community starten?

 

Verder lezen over workation

 • Charlotte van ’t Woud, Werk nooit op het strand. (NRC, 16 augustus 2016)
 • Lotte Elbrink, Workation (De Ondernemer, 1 augustus 2016)
 • Danielle Price: What To Look For in A Coworkplace.

 

1Reactie
 • Hans Spitzers
  Geplaatst op 18:30h, 25 februari Beantwoorden

  Je ziet er mooi uit! En prachtige jurk … ik kan niet anders zeggen … en ja, 53 lentes jong … so what?!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.