TrendRede 2015: van betekenis zijn

trendrede 2015Elk jaar ben ik weer benieuwd wat er in de TrendRede staat omdat ik – meer dan ooit – deel uit maak van een groep ondernemende mensen (zelfstandig professionals) die vaak aan de basis staan van vernieuwingen. Niet altijd omdat ze nou zo talentvol zijn in veranderingsprocessen, maar ook en vooral doordat ze gedwongen worden om zichzelf continu opnieuw uit te vinden.

Het staartje van de recessie heeft nog veel invloed op continuïteit van inkomen. Het is niet (meer) aan de orde te doen wat je altijd deed en erop kunnen vertrouwen dat je klanten blijven, dan wel terugkomen. Versnelde ontwikkeling is noodzakelijk. Dit betekent feeling houden met (nieuwe) behoeftes die ontstaan in de samenleving, waaraan jij een bijdrage kan leveren. En dus experimenteren met van betekenis zijn. Dat is me vooral bijgebleven na het lezen van de TrendRede 2015: het waarnemen van een maatschappijbrede zoektocht naar nieuwe betekenis.

Daarom deel ik graag mijn persoonlijke inspiratiequotes uit de TrendRede 2015. Een jaarlijkse rede waarin trendwatchers zichtbaar maken wat er speelt binnen de samenleving. Voor zelfstandig professionals een must om te lezen, zodat je ervaart of je op ramkoers ligt met jouw aanbod en betekenisgeving of dat je aansluit bij maatschappijbrede ontwikkelingen.

Ondertussenheid

Volgens de orkestleden van de TrendRede zitten we in de ‘ondertussenheid’. Een tussenfase waarin we (al) weten dat het anders moet, maar nog niet precies weten hoe dit vorm te geven. We zijn ‘Bevrijd van zekerheid’: de enige zekerheid die we hebben is onzekerheid. Wel heerst er een ‘we-gaan-er-iets-aan-doen’ sfeer. De voorlopers zien we om ons heen. Zij pionieren met kleinschalige initiatieven die vaak buiten de bestaande systemen ontstaan.
Consumenten, burgers en werknemers komen als gebruiker steeds vaker in verzet tegen de platformen die gericht zijn op verrijking van aandeelhouders. “De werkelijke platformen van de nieuwe tijd hebben een coöperatieve opzet.” Crowdfunding, deeleconomie en cryptovaluta (alternatieve geldsystemen) krijgen voorrang. Bestaande patronen en systemen staan ter discussie.

“We lopen vast in onze efficiency en verantwoordingsdrang”, daarom is het nog lastig om zekerheden, veiligheid en controle los te laten. Bewust onbekwaam zijn we nog. Wel bewust, maar we weten nog niet hoe het anders moet. Het goede hiervan is: er is beweging en er heerst steeds meer vertrouwen in de kracht van professionals, in plaats van het oude meten = weten.
De ondertussenheid dwingt ons om stil te staan bij wat we doen, wie we zijn en waarom we iets doen. Betekenis zoeken kan ook uitmonden in extreme idealen, als er geen richting is. Het nieuwe denken en doen vraagt om reflectie en realiteitszin.

Betekenis

Het creëren van betekenis begint bij het individu, “dat zichzelf op een andere, dynamische en meerdimensionale manier verbindt via zelforganiserende dwarsverbindingen. Als DNA voor de nieuwe tijd geldt ‘van betekenis zijn’: werkelijke rijkdom is je latente talenten kunnen verwerkelijken en zonder reserve je drijfveren weten te volgen.” Anders-zijn hebben we nodig om vooruit te komen.
Binnen de interconnectiviteit van data ligt de uitdaging om technologie zo met menselijke vooruitgang te verbinden, dat er een gemeenschappelijk belang ontstaat. “Een nieuwe betekenis van gehandicapt zijn ligt straks in het NIET toepassen van technologie om je natuurlijke lichaam te waarderen.”

“Er is oog en ruimte voor empathie, bezieling, inspiratie en passie tegenover de oude belangen van ratio, kennis en kunde. Voorwaarde is wel dat we in verbinding blijven binnen het geheel om dit te kunnen blijven zien en voeden. ” Door het unieke in onszelf te waarderen en te zien, zijn we een samenleving van ongemiddelde mensen geworden. Assertief in voeding- en kledingkeuze, waar we ons geld bewaren en voor in zetten: oftewel inzicht in ketenprincipes. De trendwatchers zien een opkomst van de ketenkraker. Het ont-dekken van de macht en waar je deze kunt ‘kraken’. Transmitters – technologische oplossingen die verbindingen leggen en informatie uitwisselen tussen gelijkgestemde individuen – creëren een kritische massa, zodat sneller actie ondernomen kan worden. Nu de kaders versoepelen komt er weer ruimte om te spelen, dromen, experimenteren en falen. De maakbaarheid wordt losgelaten.

“De vragen die we onszelf durven te stellen over onze betekenis, zetten de toon voor de toekomst.”

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.