Oudere op arbeidsmarkt – 6

Het artikel ‘Subsidies om ouderen aan het werk te helpen, werken niet‘ van Catrien Spijkerman op NRC.nl gaat over een onderzoek (CPB/SEO) waaruit blijkt dat het vechten tegen de bierkaai is met de ouderen op de arbeidsmarkt. De ‘structureel hoge loonkosten, de grotere kans op langdurig ziekteverzuim en de verwachting dat ze minder productief zijn dan jongere werknemers‘, blijft blijkbaar belangrijker voor de werkgever dan kortingen en bonusregelingen.

Minister Asscher wil wel iets doen voor de arbeidsparticipatie van 55-plussers (mijn voorland) zodat ze ‘evenveel kans maken op de arbeidsmarkt dan jongeren’. Het lijkt wel een competitiestrijd. Jongeren gun ik ook een baan of een starterswoning. Moet ik straks gaan concurreren, bij wijze van spreken, met mijn eigen zoon, die over vijf jaar op de arbeidsmarkt komt?

Van de 55-plussers die werkloos worden, vindt 70 procent binnen een jaar geen nieuwe baan, meldde het UWV op 27 november 2012. Volgens de DNB heb ik wel degelijk 15% kans op het vinden van een baan (vanuit de leeftijdscategorie gedacht).

En dan nu – om niet totaal in malheur te vervallen – nog een positieve afsluiter. De vergrijzing is positief voor ouderen op de arbeidsmarkt, denkt Mariel Hovemann van HRpraktijk. Maar dan moet ik aankloppen bij bedrijven die nu ook al graag met oudere werknemers werken. Niet zo handig voor mijn vakgebied communicatie, waar de online invloeden steeds groter worden (snel, hip, IT). In dat vakgebied nemen ze graag de smart & sexy jongeren aan, die met de smartphone in de wieg zijn geboren, al voor hun geboorte een eigen website en Facebook-pagina hadden en Twitter als friendscommunity hanteren.

Een toevoeging gekregen van Karst Jan Blok: een lijstje met voor(oor)delen van het UWV (toen heette het nog CWI, januari 2007).

De zesde blog in de reeks #project365: zoektocht naar een baan.

 

5 Reactie's
  • Anne van der Heyden
    Geplaatst op 17:09h, 06 januari Beantwoorden

    Herken de stellingen niet als oudere werkgever van veel oudere werknemers. Hier lijen vooroordelen een grotere rol te spelen. Ben nieuwsgierig naar andere oordelen

    • Atty
      Geplaatst op 17:15h, 06 januari Beantwoorden

      Vanuit mijn eigen (sollicitatie)ervaring, denk ik wel dat het klopt. Ik kan me wel voorstellen dat BMC, die veel werkt veel voor overheid in consultancyfuncties, ouderen met veel werk- en levenservaring juist als voordeel ziet voor het vervullen van vacatures. Klopt dat?

  • Karst Jan Blok
    Geplaatst op 18:01h, 06 januari Beantwoorden

    Als 50-plusser heeft u een werkgever veel te bieden. In sommige gevallen heeft u zelfs
    meer te bieden dan de meeste jongere werkzoekenden. Zo heeft u, bijvoorbeeld, een
    schat aan werk- en levenservaring die u kunt inzetten om jongere collega’s te coachen.
    Daarnaast zijn veel oudere werkzoekenden op zoek naar vastigheid en dus minder snel
    geneigd om van werkgever te veranderen.
    Voor een werkgever is er geen reden om u, op basis van uw leeftijd, niet in dienst te
    nemen. Maar het is aan u om uw meerwaarde aan een werkgever kenbaar te maken.

  • Mario Kruysse
    Geplaatst op 11:23h, 10 januari Beantwoorden

    Leeftijdbewuste voortgang loopbaan en carrière, een interessante invalshoek inherent aan de huidige situatie.
    De huidige beleving is dat de Nederlandse Arbeidsmarkt niet echt zit te wachten op oudere werknemers.Nederland kent een nogal rigide arbeidsmarkt voor oudere werknemers. Oudere werklozen hebben daardoor nauwelijks kans om aan een nieuwe baan te komen.Immers is de slagingskans volgens de statistici voor 50+ slechts 2%. Getuige o.a. de statistieken van het CPB. Het krijgen van een nieuwe baan wordt nog lastiger nu voor de Nederlandse economie, na krimp,slechts een minimale groei verwacht wordt. Veel werknemers, waaronder 50+ , vrezen hun baan kwijt te raken door de financiële crisis, komen niet of moeilijk aan nieuw werk. Vernietiging van kennis, kunde en geïnvesteerd kapitaal.
    Door tijdig te anticiperen, het ontwikkelen van scenario’s en het uitzetten van een gerichte koers is de slaagkans om opgebouwde kennis, kunde en expertise toch in te zetten in de arbeidsmarkt voor 50+ echter 35%!of zelfs meer!!! Een van de voorbeelden waaruit dit blijkt is het recentelijke succesvol afgeronde begeleidings-en verbindingstraject met een 53 jarige professional wiens baan is opgeheven en thans succesvol is in de uitoefening van zijn expertise i.s.m. 2 andere waardoor synergetische effecten zijn bereikt! Op http://adsom.nl/leeftijdbewuste-voortgang-loopbaan-en-carriere/ en via regio-business kun je dat voorbeeld, 1 van de vele overigens, terugvinden. De mogelijkheden liggen er, alleen de wijze waarop die geconverteerd worden naar resultaat vergen een geheel andere aanpak. Met groet, Mario Kruysse, Managing Partner

    • Atty
      Geplaatst op 14:04h, 10 januari Beantwoorden

      Bedankt voor je inzichten Mario!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.