Workation Puglia: het lijkt wel therapie!

Met 3 inzichten!

esther jacobs
Esther Jacobs & ik aan zee

De maand mei naar Italië. Ik voelde – zoals ik dat tegenwoordig vaak hoor – meteen een ‘JA’. Een intuitieve roep om op avontuur te gaan. The No Excuses Lady Esther Jacobs was eigenlijk niet van plan om deze workation weer te organiseren (vorig jaar bood ze deze #workation in Puglia voor het eerst aan). En dan gebeurt het juist: the magic happens. Mensen benaderden haar en vroegen: hee je organiseert de Workation in Puglia toch wel weer? Vorig jaar wilde ik al gaan, maar durfde de stap nog niet te zetten. Nu wel. De rest is geschiedenis. Spoileralert: mogelijk is het trouwens wel de laatste keer want Esther gaat met pensioen.

Waarom ging ik op Workation?

De term Workation betekent een fijne afwisseling tussen werken en vakantie. Deze combi past goed bij digital nomads en ondernemers die (on)regelmatig remote kunnen werken in een ontspannen omgeving. Ik ging met drie vragen in mijn (volle) koffer:

1. Wil ik doorgaan met mijn boek De Alfabetdater?

In 2020 schreef ik samen met Theo Smidt het boek Eenvoudig duurzaam bouwen over zijn energieneutrale bouwconcept zonder warmtepomp. Mijn droom kwam uit. Voor mij is een boek schrijven namelijk de ‘ultieme creatieve expressie’. Voor de ander is dat het energietechnisch ‘bouwen’ van een huis (Theo), of het maken van een schilderij, Ilse Oversier componeert en zingt een lied, of je start de Gevonomie-app (Samen leven in overvloed) zoals Binkie & Tijn Touber deden. Allemaal creatieve expressies.
Mei 2021 was ik bij de schrijfweek van Esther, ja ik ben echt een ‘superfan’, op Mallorca. Daar begon ik met mijn feelgoodroman De Alfabetdater. Je begrijpt: ik raakte van het schrijfpad af. Een paar keer geprobeerd om dit op te starten, maar nee, het stokte. Dus nu, 3 jaar later, wilde ik het weleens weten. Ga ik door of niet? Diverse deelnemers aan deze Workation hebben me geholpen dit helder te krijgen. Uiteindelijk bleek ik toch nog veel dromen te hebben over dit boek. Zoals een ‘verfilming’. Ja, de fantasie gaat met mij regelmatig op de loop. En eerlijk is eerlijk: dat is toch heerlijk. Het goede nieuws is: een week na de Workation schrijf ik samen met mijn schrijfbuddy vrijdags mijn fantasierijke woorden. We checken ‘s morgens ‘in’ en ‘s middags ‘uit’, even een korte update via Whatsapp om elkaar te stimuleren het schrijven vol te houden.

> Via Alfabetdater.nl publiceer ik de voortgang en kun je kijken welke subtitels en covers ik heb voorgelegd aan mijn lezerspubliek.

2. Is er een ander zakelijk boek dat geschreven mag worden?

De basis van deze vraag lag vooral in mijn gevoel dat een zakelijk boek schrijven ‘makkelijker’ is dan een roman. Een roman schrijven is een lange termijn investering. Een business boek is overzichtelijker qua inhoud en structuur. Dus ik dacht: misschien kan ik dat beter? Het duo Esther en Daan van Bergen organiseerden de bekende #dtv Durf te vragen-sessie waarin iedereen een vraag in kon brengen. Deze tips kreeg ik van mijn mede-workationers. De tips zijn eigenlijk voor veel mensen interessant: lees ze even door. Mijn conclusie was dat ik het al jaren lastig vond om een persoonlijk onderwerp te vinden: dus volgt ‘omdenken’. Ghostwriting dus. Ik kan heel goed een boek voor een ander schrijven.

> Vind info over hoe ik samen met jou je expertboek kan schrijven. Herken je deze excuses?

3. Hoe doe ik dat: Let the magic happen?

Dit was de moeilijkste vraag. Waarom? Omdat ik moest stoppen met doen. Stilstaan, laten gebeuren. In het ware Dolce Far Niente landen. Mediteren, filosoferen, lezen. Ik heb een paar momenten mogen ervaren dat er een mix van vrijheid, zijn en losheid waren. Een glimp. Dat waren echt de waardevolste secondes van deze maand. Ja, ik heb veel heerlijke, gezellige, lange-tafel-in de buitenlucht-etentjes gehad (Italiaanser wordt het niet), ben dankbaar daarvoor.

If you light a lamp for somebody, it will also brighten your path, – Buddha


Waar voor mij de echte magie zit, was in de momenten dat ik hartsverbinding voelde met een mens, dier (pleinhond Spike) of muziek. Drie voorbeelden. Ik liep langs het ziekenhuis. Er stond een vrouw die zich wankel vasthield aan een verkeersbord. Ik stopte. Ze vroeg me of dit het ziekenhuis was. Ik zei in mijn beste Italiaans ‘Si’. Ik vroeg haar: kan ik helpen? Ze zei: mijn man komt eraan, hij is even de auto parkeren. We stonden daar bij elkaar en ik was een paar seconden van betekenis. Gewoon. Om daar te zijn met haar. Dat ontroerde me.
En zeker toen ik danste op het plein, ja, dat telt ook. Vrij als een vogel. Op de klanken van Born To Be Alive. Via de boxen van Café Innamorato (dit betekent Verliefd). En ook toen ik toevallig getuige was van een bruid in een open sportauto die naar de kerk om de hoek werd gereden. Zo’n romantisch ‘filmisch’ moment.

Deze 3 inzichten heb ik gekregen / me herinnerd:

1. Je neemt jezelf mee. Daar komt de kop vandaan. Ik (én diverse anderen) met mij kwamen wel een persoonlijk issue tegen deze maand dat gezien moest worden. Bijvoorbeeld: van de één werd een tas gestolen (wat doet dit met je?), een ander werd gek van bouwlawaai (grijp je in of houd je vol?). Ik worstelde met de ‘drukte van een groep’. Dat maakt het bijna therapeutisch zo’n Workation. Je kunt de halve wereld overvliegen, weet: je neemt jezelf mee, er is wat er is en daar moet je het mee doen. Groepsprocessen zijn voor de moedigen. Grenzen stellen in het kwadraat. Je plek innemen én terugtrekken als het teveel wordt. Mooi dat daar ruimte voor was in deze groep. Tijdens deze maand heb ik twee werksituaties beëindigd. Om te schrijven heb ik ruimte en vrijheid nodig.

workation puglia

2. Een groep is zowel ingewikkeld als leuk. Het fijnste van zo’n Workation met 12 mensen: er is (bijna) altijd wel een koffie-, eet- of Aperol-maatje te vinden op het plein, toevallig of na een vraag in de groepsapp. Dat heb je dus thuis niet meer, dat je even naar een plein kunt lopen voor een koffie met iemand. De wederzijdse inspiratie & het maatjesgevoel geven meerwaarde.

3. Een schrijfbuddy werkt voor mij. Het regelen van een schrijfbuddy, om het schrijven van – in ons geval – een boek vol te houden, helpt me om mezelf scherp te houden. Even een (lieve) stok achter de deur, een afspraak met mezelf via de ander. Daarnaast is het delen van de wederzijdse vorderingen of mislukkingen ook prettig.

Als een local wonen in een straatje in het schattige witte dorpje Ceglie Messapica in Puglia met 12 ondernemers, ieder haar/zijn eigen studio/appartement, leverde veel reuring, inspiratie, zon, lekker eten én voortgang met mijn boek op. Ik kan weer verder! Dank Esther & Jelena voor het organiseren en …. Anne-Lies Smal, Catja Cappon, Karin Godvliet, Ilona van Vlodorp, Diana Stassen, Brigitte van der Pluijm, Monique Derks, Nanda Lieftink, Willemijn Buijn, Daan van Bergen en Erik Jager. En dank Paco Hamelijnck en Sanne Boersma dat jullie helemaal naar de hak van de laars zijn gereden in mijn Rooie voor een bezoekje.

#workation #puglia #italië #estherjacobs #ghostwriting #roman #boek #duurzaambouwen #energieneutraal #duurzaamheid #magic #magie #overvloed #art #muziek #dtv #schrijven

3 Reactie's
  • Anne-lies
    Geplaatst op 21:57h, 08 juni Beantwoorden

    Wauw wat fijn om te lezen en zo eerlijk beschreven

  • Ilona van Vlodrop
    Geplaatst op 08:59h, 13 juni Beantwoorden

    Dank voor dit blog Atty! Heel herkenbaar en het was voor mij ook een geweldige ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.