5 tips om te landen na je vakantie

Zeepbel in Parc Guell

Zeepbel in Parc Guell

In mijn vorige blog gaf ik al aan dat een zomerstop voor ondernemers niet echt aan de orde is. Wel dat het handig is om inspiratie op te doen. Maar ja. Laat inspiratie opsnuiven zich regisseren? Het blijkt van niet. Op vakantie gaan, is best een groot risico. Na acht dagen zon- en cocktail overgoten Ibiza heb ik behoorlijk moeite om mezelf in het gareel te krijgen. De afstand tot mijn werkzame leven heeft zich zo breed uitgemeten, dat ik de weg terug niet meer kan vinden. De stelling: ‘Is op vakantie gaan eigenlijk wel goed voor ondernemers’, dringt zich dan ook aan me op.

Nou was de laatste vakantiedag er ook wel eentje om in te lijsten: in de categorie ‘Hoeveel kun je aan?’. Het is gedurfd om op één dag (wekker 8 uur) met het busje naar Ibiza-stad te reizen naar de reuzen catamaran Formentera Star (met zeilen aan boord, die helaas niet werden gebruikt), een bijzonder wiebelende zeetocht te ondernemen naar Formentera und zuruck (veel Duitsers aan boord), waarbij menigeen kotsend over de reling hing. Ik voelde me ook on the edge. Deze tocht duurde zo’n zes uur. Ankeren naast het zwarte jacht van Giorgio Armani lukte niet.  Op basis van de waarschijnlijk niet afgesloten schadeverzekering door de Formentera Star was dit best verstandig. Vanuit de haven met het busje weer terug naar het hotel in San Miguel. Na een douche zonder schone handdoeken (dat werd heel zanderig), een lekkere lasagna bij het beachrestaurant genuttigd met een Corona. Dat laatste had ik niet moeten doen. En dit was het dan? Nou nee. Om 21.15 uur in het busje naar het vliegveld, twee uur wachten, 2,5 uur vliegen naar Schiphol, met de bus naar lang parkeren. En dan de laatste uitdaging: nog 1,5 uur autorijden naar Havelte. Mèt twee uitgebreide werk-aan-de-weg-omleidingen én regen als extra uitdaging. Zoonlief lag natuurlijk voor pampus naast me. Dat ik om 5.00 uur bij het Drentse ochtendgloren, veilig en wel arriveer is een wonder, maar je vraagt je wel af: wat kan een mens eigenlijk aan? Of beter gezegd: wat doe ik mezelf aan? Het is dus best logisch dat je tijd nodig hebt om bij te komen van vakantie. Je bent niet de enige die lijdt aan het zogenaamde Post Holiday Syndrome.

5 tips voor ondernemers om te landen na je vakantie:

1. Acceptatie, acceptatie, acceptatie. Er is wat er is. Zie je het niet? Werken je hersenen niet naar behoren? Doe even niets en klaag een rondje. Ga lekker wassen (na de vakantie toch een grote klus). Oh, bij jou niet? Ik neem altijd zoveel kleren mee!

2. Ga na 2-3 dagen acclimatiseren naar een werkplek, al doe je er productief gezien niets belangwekkends, je moet toch ergens beginnen.

3. Kijk eens kritisch naar elke pagina van je website. Ik vond best veel linken die niet meer doorlinkten (met name naar externe sites). Klopt je aanbod nog met waar je nu bent?

4. Maak een planning per dag en hak grotere acties in stukken. Leg de lat niet te hoog. Start met het opmaken van een nieuwsbrief zodat de wereld weet dat je er weer bent.

5. Geef je ter inspiratie op voor een workshop in augustus of september. Dat kan iets met je werk te maken hebben of iets totaal anders: beeldhouwen of kite-surfen. Of plan nog een weekendje op een Waddeneiland.

Het goede nieuws is (dat houd ik mezelf dan maar voor): het komt weer terug, die arbeidsethos. De #zin om te werken. De #inspiratie om nieuwe dingen op te pakken. De afstand tot de productielijn wordt beslecht. Het kost alleen even wen-tijd om uit de vakantiebubbel te komen. Gun jezelf die tijd.

 

1Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.