Zomerstop voor ondernemers?

4564832_sVoor ondernemers om me heen een onderwerp, hoor ik. Nee, natuurlijk hebben ondernemers niet twee maanden vakantie. Alleen onderwijzend personeel geniet van deze luxe. Mijn zoon die net het voorgezet heeft afgerond, heeft het ook: ruim twee maanden vrij. Hoe is dat voor jou? Een zomerstop voor ondernemers?

Hoe ga je als zelfstandig ondernemer daarmee om? Een zomer met waarschijnlijk minder werk. Mijn eerste tip is om minimaal twee weken afstand te nemen van het werk. Voor sommigen betekent dit dat ze naar elders moeten verkassen, omdat de keukentafel of de bank de werkplek is. Voor een ander komt er een slot op de laptop, dat is – ook voor mij – een hele moeilijke. Ik twijfel dan ook zelf of ik mijn laptop mee moet nemen op mijn vakantie naar Ibiza. Is het nodig? Via de smartphone ben ik natuurlijk verbonden met mijn (potentiële) klanten, maar niet altijd even handig om dan een wat uitgebreider antwoord te geven. Of even iets aanpassen op mijn website is er ook niet bij.

Vijf verzamelde tips om als zelfstandig professional de zomer zinvol te besteden:

  1. Twee weken losbreken van ‘het werk’. Je kunt bijvoorbeeld via Voor Elkaar Net een poosje op een huis of huisdier passen. Dit hoeft niet per se in het buitenland, ook in Nederland voldoende opties. Een weekje kuren (of noem het wellness) van Veenhuizen tot Portugal is ook een aanrader. Ga iets doen wat je nog nooit gedaan hebt. Logeer in een boomhut, beklim een berg, rijd een rondje op een Solex of ga vuurlopen met Greta.
  2. Een keer in de week een ‘Meet & Greet’ organiseren. (Hoorde ik van Linda Dijkstra, zij wil in contact blijven met ‘t zakelijke tijdens de zomer en nodigt mensen vanuit de netwerkgedachte uit om 1 x in de week samen een wandeling te maken)
  3. Organiseer een summercourse, een fris zomers programma. Bied tegen gereduceerd tarief een verkort programma of workshop aan. (Dat zag ik bij Ineke van Berkum)
  4. Bekijk je aanbod en toets dit eens kritisch bij de doelgroep. Is het tijd om een nieuwe insteek te kiezen? Een andere doelgroep (liefst een nichemarkt) aan te spreken? Loopt een bepaalde workshop eigenlijk niet? Stop It. Zie bijgaande hilarische video die Tong-Sja Lau deelde tijdens haar workshop Big Five For Life. Stop er dus mee. Wil je sparren over je aanbod? Maak een koffiedate met me.
  5. Social media gaat gewoon door. Doe mee aan het 30-minuten-social-media-per-dag-plan. Natuurlijk zijn er diverse tools om social media berichten vooraf in te plannen. Zo gebruik ik nog steeds Tweetdeck via mijn laptop voor Twitter. Lees ook andere opties.

Heb jij nog tips om deze zomer slim in te zetten om fris & fruitig het najaar op te starten? Reacties zijn welkom! Mijn workshops starten weer in augustus!

  • Toegevoegde leestip van Anneke Wessels: Douwe Draaisma, Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.

Een vernieuwende zomer toegewenst! Nog meer weten? Lees mijn nieuwsbrief. Hiernaast kun je je hiervoor aanmelden.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.