Boek schrijven – 11

lettersDeze blog gaat over redigeren en crowdfunding. Belangrijke ingrediënten voor het schrijven en uitgeven van een boek. Een van mijn sluimerende wensen is het schrijven van een boek. Dus dat is ook onderdeel van mijn Project365. De ultieme creatie. Ga vooral niet naar een grote boekhandel, zoals ik laatst deed in Zwolle. Jeetje, wat een boeken. Probeer daar maar eens boven het maaiveld uit te komen. Intussen weet ik door diverse ontmoetingen dat je niet rijk wordt van het schrijven van een boek, c.q. je kunt niet eens voorzien in je levensonderhoud. Daarvoor hoef je het dus niet te doen.

Als persoonlijk creatieproces vind ik het wel interessant. Ik heb immers alle tijd nu ik geen werk heb (al valt dat gevoel tegen nu ik zoveel mensen help met mijn expertise). Het vinden van HET onderwerp valt tegen. Ik ben er bijna volgens mij. Het hangt in de lucht. Intussen komen er wel allerhande mensen op mijn pad die voorbeelden zijn van mensen die ervoor gaan: een boek schrijven en het uitgeven. De belangrijkste tip die ik kreeg: een boek begint bij de eerste zin.

Vorig jaar ben ik bij het Bijzondere Verhalen Beurs geweest. Daar kon je speeddaten met uitgevers, journalisten en sprekersbureaus. Ik kwam er niet echt blij van terug. Mijn ideeën voor een boek werden afgeschoten (door uitgeverijen) dan wel opgehemeld door schrijvers die geïnteresseerder zijn in de passie dan in het onderwerp. Niet alleen kommer en kwel, want ik heb gezien dat bijvoorbeeld Peggy Smith, die ik daar ontmoet heb, met haar Max & Maartje gedichten wel een uitgever heeft gevonden. Het gaat natuurlijk om een originele insteek en dat heeft zij zeker.

In de zomer van 2012 kwam Estelle van der Ploeg op mijn pad. Samen met haar en Daniëlle ter Haar heb ik het netwerk Single Parents in Business opgericht. Zij heeft intussen al twee boeken geschreven: Cappuccino & Milaan en De Muziekdoos. Haar eerste boek ligt al in de winkel. Voor het tweede boek heeft ze via Tenpages.com in een paar maanden genoeg aandelen verkocht om het boek uit te geven. Crowdfunding gelukt! Het boek verkeert nu in de redactiefase.

Vorig jaar werd ik benaderd door filmmaakster Tamara Miranda van Duende Films. Zij heeft een boek in haar hoofd en gedeeltelijk op papier over haar persoonlijke ervaringen als alleenstaande moeder die haar kind helemaal alleen (dus zonder vader) opvoedt. Het boek heeft de titel ‘Supermama‘. Ik help haar met redigeren, het uitwerken van interviews en crowdfunding. We zijn nog op zoek naar funds, tips zijn welkom.

Zo sprokkel ik ervaringen en inzichten die op enig moment hopelijk zullen leiden tot … de eerste zin van mijn eigen boek. Het klinkt misschien wel zweverig, maar voor mijn gevoel gaat het echt gebeuren. De tip van Estelle was dan ook: zitten en die eerste zin schrijven. Haar eerste zin heeft ze wel geschrapt, heb ik begrepen, maar je moet ergens beginnen.

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.