De klok tikt door

Bespaartijd

Na het vaststellen van de routemap naar Lifestyle Design (ik geloof, vertrouw en zie concreet waargemaakte dromen voor me), volgt de eliminatiefase.

Om het recept van Lifestyle Design te kunnen koken, moet je een belangrijk ingrediënt hebben: tijd. Om tijd te sparen moet er iets foetsie.

Wetmatigheden over tijd
Wat doe ik nou eigenlijk als ik iets doe? Ben ik productief of alleen actief? Ben ik dingen aan het bedenken om andere, belangrijke dingen te vermijden? Wat ik zelf ervaar, is dat een dag thuiswerken veel productiever is dan a day at the office. Vooral als je in een kantoortuin werkt. Probeer de waarde te vergroten voor je werkgever of opdrachtgever. Doe dit door je productiviteit bewijsbaar te vergroten door op afstand te werken. Dit kan thuis zijn, maar ook bij een S2M of iets dergelijks.

De economische 80—20 regel (Wet van Pareto) is handig om de prioritering van je taken tegen het licht te houden. Volgens dat principe wordt 80% van de uitkomsten veroorzaakt door 20% van de oorzaken. Dus:

  • Welke 20% oorzaken leidt tot 80% van mijn problemen en ongeluk?
  • Welke 20% oorzaken leidt tot 80% van mijn gewenste resultaten en geluk?

Voer alleen de belangrijkste taken uit zodat je minder tijd nodig hebt. Vraag je continu af: ga ik deze informatie gebruiken voor iets dat urgent en belangrijk is? Maak dingen die vervelend en improductief zijn niet af.

Voorbeelden uit de ondernemerspraktijk:

  • Welke klanten leveren mij het meeste op?
  • Welke reclame levert het beste resultaat op?
  • Welke online partners leveren het meeste resultaat op?

Volgens de Wet van Parkinson is het slim om de hoeveelheid tijd te beperken die je ergens voor uittrekt, zodat je alleen de belangrijke taken uitvoert. Want een taak neemt toe in (vermeende) belangrijkheid en complexiteit al naargelang de hoeveelheid tijd die er voor de uitvoering wordt uitgetrokken. De vraag naar iets zal zich altijd aanpassen aan de maximale beschikbaarheid ervan. Dit moet je even herlezen, dit landt niet direct. Mijn interpretatie: als je een deadline moet halen, blijkt eigenlijk altijd dat het wel lukt, terwijl je relatief weinig tijd hebt. Je hebt dus blijkbaar minder tijd nodig, als je je voldoende focust op die taak.

Mijn top 3 van activiteiten om tijd te doden die mij het gevoel geven productief te zijn:

  1. Diverse e-mailadressen en social media checken.
  2. Intranet checken.
  3. Nieuws volgen.

Elimineer tijdverspillers:

    • Lees je e-mail maximaal 2 x per dag. (in de toekomst 1 x per week);
    • Installeer een standaard antwoord e-mail met die boodschap;
    • Gebruik 2 telefoonlijnen: vast (niet urgent, voicemail), mobiel (urgent);
    • Stuur op efficiëntie: kan het per e-mail of telefoon i.p.v. persoonlijk overleg;
    • Vraag altijd een agenda voor een (telefoon)gesprek;
    • Bepaal vooraf de tijd van een (telefoon)gesprek;
    • Doe een koptelefoon op (suggestie dat je ergens naar luistert, druk bent);
    • Gebruik de puppytechniek: “Probeer het maar een week uit met deze puppy, als het niet bevalt, kom dan terug.” (Ik probeer het 1 week uit om 2 dagen thuis te werken, als ik niet productiever ben, stop ik ermee);
    • Vermijd vergaderen en overwerken;
    • Word je te vaak gestoord? Het is tijd om gedelegeerde bevoegdheden opnieuw af te stemmen of een andere werkplek te vinden.

Wat gebeurt er als je een informatiearm dieet volgt? Een aanrader van Ferriss. Krijg je dan afkickverschijnselen? Ik denk het wel. Ik heb toch het idiote idee, vooral als alleenstaande, dat ik ‘niets wil missen’. En wat mis ik dan? De meeste informatie is tijdverslindend, negatief, irrelevant voor mijn doelstellingen en valt buiten mijn invloedssfeer. Mijn boekenschrijver suggereert dat het verstandig is om een week te mediavasten. En dat niet alleen. Hij heeft 2 oefeningen bij dit onderdeel bedacht:

  1. Zeg 2 dagen ‘nee’ op alle verzoeken. (ben redelijk assertief, maar op ‘alle’ nee-zeggen is wel een uitdaging);
  2. Vraag elke dag aan 2 mannen (in mijn geval) hun telefoonnummer. Doel: Oogcontact maken en dit durven vragen. (dit is heel suggestief, vergt nog wat aankweken van lef).

Acda en de Munnik – Tijd

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.