Ben Tiggelaar’s inspiratie

Ben TiggelaarZaterdag 11 januari vertrok ik met de trein naar Utrecht. Het Centraal Station in Utrecht staat al enige jaren in de steigers. En ik kom er niet zo vaak meer omdat ik met plezier in Drenthe woon (na jaren in Doorn en Wijk bij Duurstede vertoeft te hebben).
De verbouwing werkte desoriënterend. Welke kant moet ik nu op? Ik wist wel dat ik de Jaarbeurs-kant op moest, maar door de aanwas aan winkels was ik even de weg kwijt.
Verandering is ook het thema van de inspiratiesessie die Dr. Ben Tiggelaar jaarlijks deelt met een behoorlijk grote groep geïnteresseerden. Het Beatrix theater zat tot de nok vol (1300 deelnemers). De slogan ‘Dit wordt jouw jaar’ spreekt blijkbaar veel mensen aan. Ik heb het boek nog niet gelezen (bijna in de trein laten liggen zelfs). Werd getipt om eens te gaan kijken en luisteren.

Intermezzo

Het terugkerende intermezzo om erbij te blijven, ging als volgt: duw je linkerbuur twee x, dan je rechterbuur 2 x, sta op, shake your ass en doe een rondedansje. Het klinkt nu heel gek. Toch werkte het aanstekelijk. Je mag even aan je buren zitten, wat normaal not done is, want gaat het niet allemaal over verbinding leggen met mensen? Fysiek lukte dat dus goed. Ook gaf Ben diverse opdrachten waarvan je op afstand zou denken ‘werkt dat in de massa’, en ook dat viel 100% mee. Je werd min of meer gedwongen om zaken als ‘welke 10 dingen wil ik kwijt’ dan wel ‘welke 10 dingen wil ik meer van hebben’ te delen met je buur. Bij de 10-dingen-kwijt vier opties: delegeren, outsourcen, optimaliseren of gewoon niet meer doen.

Koning of knecht

Ben noemde ontelbare wetenschappelijke onderzoeken om zijn verhaal te staven. En zelfs een onderzoek dat bevestigt dat het volgen van wetenschappelijke onderzoeken met veranderingsmodellen beter werkt, dan niet-wetenschappelijke. Hij wist het heel klein en simpel te houden. Als dit jouw jaar moet worden, dan moet je je gedrag veranderen. Helaas pindakaas. Er is geen andere boodschap. Er is nieuw gedrag nodig om die verandering daadwerkelijk door te voeren in je leven. En dat gedrag voldoet aan de zichtbare norm. Je buur moet het kunnen zien. Hé, ze loopt twee keer in de week hard. Concreet en waarneembaar.

Drie gasten kwamen in een 10 minuten break hun aandeel op de bühne brengen. Pacelle van Goethem had een aansprekend verhaal over je stemgebruik met als metafoor: ben je een koning(in) of een knecht. Hoog = vind me aardig (knecht); midden (je normale stem) en een lage = betrouwbaar, gedegen (koningin). Door hiermee met de buur te oefenen, bleek dat ik meteen totaal anders overkom met een ander stemgebruik. Oftewel: verandering van gedrag houdt ook in dat je je stem overeenkomstig het doel gebruikt.

Henkjan Smits en Taco Oosterkamp hebben op mij geen indruk gemaakt. Iets met X-factor training verkopen en time management. Niet blijven hangen. Wat wel terugkomt, nu ik dit schrijf is het onderdeel ‘En toch …’. Met de buren voor je en naast je een En toch-verhaal delen. Ondanks alle ellende (kan ik vrolijk aan meedoen), sta ik hier toch maar mooi. Dat motiveert.

Wake me up

Het slotstuk van de dag was een gloedvolle vertolking van een bekend lied (Wake me up, Avicii) vertaald in het Nederlands. Iets over dromen volgen enzo. Dat doet het wel voor mij. Lekker meezingen en dansen. Speelt lekker in op mijn gevoel. Heb je nou iets gemist als je hier niet was? Mwah. Nee, vind ik niet. Hij doet het echt slim, met hapklare brokken, muziek erbij, lekker vlot. Het is een inspiratiesessie die eenmalig leuk is, zonder behoefte aan herhaling. En de hot-question is dan ook: ga ik om dit jaar MIJN jaar te maken, mijn gedrag veranderen? Ja, natuurlijk moet dat wel. Als ik door ga als voorheen, verandert er niets. Een duwtje in de rug was het dus zeker. Meer info over Ben Tiggelaar.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.