Dit is ook netwerken!

Als ZP-er in de huidige markt met veel concurrentie, is het zaak om via je netwerk opdrachten binnen te krijgen. Gewoon gebeld worden omdat je je personal branding & aanbod uitstekend hebt verwoord op je mooi vormgegeven website, werkt zelden. Een website is wel ondersteunend én je kunt ernaar verwijzen voor meer informatie en je portfolio. Maar de volgende klus komt via je netwerk of via persoonlijke referenties. Vijf netwerktips met voorbeelden om te netwerken.

  1. Netwerken via (social) media

Door het (pro)actief plaatsen van berichten op social media (Facebook, Twitter, LinkedIn), te reageren op berichten en deze te delen in je netwerk, blijf je top-of-mind.

 

Social sellingTweet in boek klein

Social media goeroe en auteur Fiona Stoop noemt het ‘Social selling’. “Social selling zorgt voor herkenbaarheid en voor klanten die bij je passen ‘via het netwerk en van mens tot mens’. “Your vibe attracts your tribe”. Je hoeft geen acquisitie te doen, potentiële klanten komen gewoon naar je toe. Maar ‘gewoon’ is het allerminst.. In plaats van acquisitie doen, ben je elke dag aan het werk jezelf zichtbaar te maken op jouw manier.”  Lees haar blog hierover.

Tip: Het zelf plaatsen van berichten op online nieuws- en krantensites is steeds vaker mogelijk.

Voorbeeld
Een mooi voorbeeld van een succesvol blog in combinatie met inzet social media is De Beste Afwijsmail (2013). Dit blog is > 30.000 keer gelezen dan wel gedeeld. Vacature- en HRM-sites namen het over. Door mijn blog te delen in de social media is dit opgepikt door de auteurs van het boek ‘De wereld van arbeidsbemiddeling’ (2e herziene druk 2015), een studieboek voor HRM-studenten. Op blz. 264 staat mijn Tweet over het contact met de werkgever (Movacolor) over hun afwijsmail (zie foto).

  1. Netwerken door een boek te schrijven

Tom Scholte boekEen boek schrijven over je expertise draagt bij aan het imago in jouw netwerk. Drie voorbeelden.

Fenna Janssen van 10kilolichter (Assen) schreef het boek ‘Liefde in plaats van chocola‘.

Tom Scholte (Den Haag) schreef (o.a.) het boek ‘Personal branding voor ZZP-ers‘ (2015).

Corinne Hamoen schreef het ‘Roos & Kris Sprookjeskookboek‘ (2015). Githa Schrijver maakte de prachtige illustraties.

Esther Bergsma debuteerde in september 2016 met het boek ‘Hoogsensitieve kinderen‘. Binnen dit thema organiseert Femke de Grijs voor vrouwen de online cursus ‘Ben ik HSP en wat kan ik ermee?’.

  1. Netwerken door een event te organiseren

scheiden zwolleLaatst vroeg iemand me ‘ja Atty, je organiseert wel heel veel (onbetaald), heb je daar wel wat aan voor jezelf’? Mijn antwoord was dat het soms een jaar duurt, dat ik word benaderd met een vraag ‘omdat ik je ooit daar en daar aan het werk heb gezien’. Ik geloof in investeren in profilering als ‘de dame die de PR & organisatie doet voor events, workshops en bijeenkomsten’ en ter plekke zichtbaar is.

Dit kun je ook! Organiseer een event of workshop over jouw expertise of voor iemand anders. Creëer een nieuwe netwerkplek.

Voorbeelden
Ik organiseerde met Sabine Toornvliet (mediator) het Scheidingsevent op 5 november in Zwolle. Thema: Hoe vertel je het je kind? Dit sloeg niet direct aan, wel resulteerde dit in de samenwerking met vijf partners in Zwolle tot het informatieplatform Scheiden-in-Zwolle.

Met Sandra van Beers organiseerde ik de workshop ‘Opstellen voor ondernemers’ met daarna een netwerklunch in de Creatieve Coöperatie. 16 deelnemers en 8 nieuwe ondernemers ontmoet. Met Marijke Willems organiseerde ik de workshop Mindful Ondernemen in de Creatieve Coöperatie in Zwolle.

Met Pierre Spaninks organiseerde ik ontbijtbijeenkomsten voor ZZP-ers in Zwolle.

  1. Netwerken door zelf een netwerk te starten

FDG_logo-verloop-rgb-sb2Ja, dat kun jij ook. Je kunt een nieuw netwerk starten. Jouw bijzondere eigen netwerk. Met de onderwerpen en frequentie die jij wilt. Veel locaties vinden het zo fijn om regelmatig een netwerkbijeenkomst in huis te hebben, dat ze geen huur voor de ruimte vragen. Intussen heet dit netwerk: De Academie voor ontwikkeling.

Voorbeelden
Ik heb een jaar Business Moms Zwolle geleid en al drie organiseer ik het netwerk De Academie voor Ontwikkeling Zwolle. In dit netwerk, dat 2 x in de maand bij elkaar komt (ook in Den Haag), werken we samen door de verdieping te zoeken van het eigen ondernemerschap. Dus aan de bak met het Business Model Canvas! Dit netwerk is voor organisatieadviseurs, trainer/coaches en communicatieprofessionals. Interesse? Mail me!

  1. Netwerken door netwerkbijeenkomsten te bezoeken

Kies elk jaar twee nieuwe netwerken waar jouw doelgroep zich begeeft en bezoek deze regelmatig. Zo heb ik dit jaar voor Zwolle In Bedrijf gekozen en merk dat dit direct nieuwe contacten oplevert.

In een bedrijfsverzamelgebouw regelmatig gaan flexwerken, levert je ook nieuwe contacten op. In Zwolle zijn er tal van mogelijkheden, sluit aan bij jouw voorkeur. Ik flexwerk in de Creatieve Coöperatie. Of start je eigen flexwerkplek, samen met andere ondernemers in jouw stad of dorp.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.