vrouw ondernemer hsp

Vrouw, hoogsensitief en ondernemer: kwetsbaarᶟ

Laatst kreeg ik terechte feedback: je schrijft vaak vanuit persoonlijk perspectief. Ga nou eens in de huid van de klant kruipen. Wat is de betekenis voor je potentiële klant zodat hij jouw storytellingscapaciteiten inhuurt voor zijn organisatie? Als vrouwelijk hoogsensitief ondernemer is het een uitdaging om het persoonlijke eruit te laten. Daarom: graag schrijf ik vanuit persoonlijk perspectief van de organisatie. Dat is wat ik doe.

Vrouw

Op 8 maart is het Internationale vrouwendag. Dit wordt landelijk verschillend ingestoken. In Zwolle gaat het over mode en verwennen. ‘Vooral niet ingewikkeld’ is het in Steenwijk met gebak en verbinden. Wat betekent ‘vrouw’ zijn in 2017? Moeten we de barricades op? Voor het klimaat, banen voor onze kinderen en 50+, betere zorg voor ouders, je eigen levenseinde mogen kiezen? Ik liep ooit mee in de anti-kernraketten demonstratie in Den Haag. Nou, ik zie het mijn zoon van 19 niet doen. Engagement is beperkt. Dit jaar mag hij voor het eerst stemmen. Ik zei: “Je mag niet op de PVV stemmen hoor”, maar natuurlijk ben ik veel te laat. Heb ik iets laten liggen in de opvoeding? Het was wel pittig als alleenstaande moeder. Feitelijk ben ik politiek niet zo betrokken als ik zou kunnen zijn. Omdat ik soms nog in de overleefstand sta én door HSP komt de ellende van de wereld in het groot en klein keihard binnen. Van huis uit heb ik politiek bewustzijn wel meegekregen. Ik zie mezelf nog van die paarse biljetten plakken toen er nog ARP was (voorloper CDA), voor mijn vader. Natuurlijk ging ik vervolgens flink linksaf (PSP). Dus misschien werkt het gewoon zo. Ik links, zoon weer rechtsaf. Als vrouw die haar mannelijke energie volop heeft moeten aanspreken, pleit ik voor een gamechanger. Ik ben er zelf ook mee bezig. Meer zachtheid en begrip. Dat assertieve randje eraf schaven. De vrouwelijke energie bewust(er) inbrengen in het debat, relatie, werk & zijn. Kwetsbaar durven zijn: joh, ik weet het gewoon even niet, maar het voelt klote. Als vrouw in je kracht staan mèt die kwetsbaarheid. Wie durft dat nog? Als vrouw, single moeder en ondernemer moet je jezelf immers maar zien te redden. En dus trek je elk assertief dna-tje uit je tenen.

Hoogsensitiviteit (HSP)

Internationale vrouwendag steunt dit jaar het meidenproject ‘Become The Best Version Of Yourself’, over het weerbaar maken van meisjes. Ben hier een groot voorstander van. Een voorbeeld is de vroege signalering van hoogsensitiviteit. Sinds een paar jaar weet ik dat ik HSP ben. Dit is geen enge ziekte of een slachtofferlabel, maar een eigenschap. Met voor- en nadelen. En reuze handig om dit tijdig te weten. Ook voor ouders bijzonder relevant. Volgens wetenschappelijk onderzoek door Elke van Hoof beleven HSP-ers de wereld anders. Overigens is het niet exclusief, want 1 op de 5 mensen (vrouw én man) is hoogsensitief. Intense verwerking en gevoeligheid voor prikkels staan centraal. Mijn vriendin Esther Bergsma heeft er kortgeleden (2016) een toegankelijk en mooi geïllustreerd boek over geschreven: Hoogsensitieve kinderen. Ook voor volwassen en vooral ouders een aanrader. Twijfel je er als vrouw over of je HSP bent? Mijn tip: volg de online training Floreer in je werk van Femke de Grijs, bekend van diverse publicaties in Libelle, Viva en Glamour.

Het erkennen van HSP betekent voor mij dat ik los kom van oordelen over mezelf. Ja, ik ben een gevoelig typje èn heb daardoor kwaliteiten. Bijvoorbeeld: intuïtief, voel aan wat er tussen mensen gebeurt, leg snel verbanden en een hoog empathisch vermogen. Omdat er veel binnenkomt, is er regelmatig tijd nodig om dit te verwerken. Geïnteresseerd in HSP? Op 13 oktober 2017 wordt in Bussum het HSP-congres ‘De kracht van hoogsensitiviteit’ georganiseerd. Esther Bergsma van Hoogsensitief.nl biedt hiervoor een kortingscode aan: EB0019. Hiermee krijg je 10% extra korting op de toegangsprijs.

Ondernemer

De discussie over het vrouwelijk ondernemerschap gaat er nogal eens over of je een echte ondernemer bent of tegen wil en dank. Doe je het (als vrouw) erbij voor de leuk, want je partner heeft toch een goede baan, of is het vanuit echte passie. Zoals veel 50-plussers val ik – in eerste instantie – in de categorie ‘tegen wil en dank’. In 2011 ontslagen vanwege de recessie. Geen baan meer kunnen vinden. En dus als enige optie: ondernemer worden (de bijstand in vond ik niet echt een optie). En dat ben ik nu 3 jaar. Het past bij me, geen twijfel mogelijk. Het is echter niet zo dat ondernemerschap je aan komt vliegen. Als je je hele leven in loondienst hebt gewerkt, dan moeten er nogal wat kwaliteiten ontwikkeld worden. Met name acquisitie & sales natuurlijk. Ik blijk er niet zo goed in te zijn om mezelf te verkopen. Zo, ik heb het gezegd. Dus lastig om opdrachten te krijgen. Gelukkig heb ik ambassadeurs, dat werkt ook. Vanuit mijn ondersteunende netwerkorganisatie, de Academie voor ontwikkeling, leren we vanuit het motto: Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg. Samen reizen en een hoog bewustzijn over de weg. Het doel geeft richting, de essentie is de weg erheen. Beweging is het codewoord. Daarom ben ik blij dat ik sinds 1 maart een nieuw kantoor deel met twee vrouwelijke ondernemers in het stadscentrum van Zwolle. Een totaal andere vibe. Verrassende geluiden en nieuwe energie klinken door vanuit het bedrijvige middelpunt van de stad. Wees welkom om eens koffie te komen drinken voor een goed gesprek over vrouw & ondernemerschap.

atty van de brake

Wat een persoonlijk blog is dit geworden. Dit is wie ik ben. En ik durf het letterlijk te verwoorden. Mijn stemaanbeveling voor 15 maartᶟ zal je niet verbazen: stem op een vrouw. Voor openheid, mens-zijn en kwetsbaarheid.

Hiernaast mijn moodboard voor dit jaar ter inspiratie.

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.