Verberg je vaderschap

internationale vrouwendagIn het kader van de internationale vrouwendag op 8 maart verschijnt er soms een bericht in de media waar ik niet omheen kan. Dan beklim ik opeens de barricaden, waar ik doorgaans verre van blijf. Maar hier moet ik iets van vinden.

PR-deskundige Janneke van Heugten van VakerInDeMedia (voorheen Vrouwen in de Media) blogt via De Ondernemer met de pakkende kop: ‘Verberg je moederschap’. Bewust rondom de internationale vrouwendag schrijft zij deze boodschap, die natuurlijk veel discussie oplevert. Vooral met zo’n pakkende kop, waarvoor complimenten. Zij adviseert vrouwelijke professionals in haar blog om zich vooral niet te profileren als moeder binnen de zakelijke omgeving. Bij vragen over de status vindt de PR-deskundige dat je deze beter kunt omzeilen. Oftewel: verberg je moederschap.

Dit roept bij mij iets op van met zevenmijlslaarzen terug in de tijd banjeren. Vergeet alle verworvenheden rondom emancipatie en geef de mannelijke dominantie alle ruimte. Aanpassing is geboden in een PR-wereld die ondernemende moeders ziet als zwakkelingen die niet in staat zijn om de top te bereiken. Want zeg nou zelf: als werkende moeder kun je toch niet de top bereiken of een prominente plek in de media innemen?  Ik begrijp echt wel dat het slim is om een dergelijke boodschap scherp neer te zetten, zodat het reacties uitlokt. Wat mij hierin stoort, is dat het suggereert dat wij ondernemende moeders onze profilering moeten aanpassen dan wel ontkennen vanuit de gedachte dat de traditionele mannelijke bolwerken gewoon niet accepteren dat ondernemende vrouwelijke professionals naast uitstekende moeders ook succesvolle ondernemers zijn. Dat idee van aanpassing. Dat zit mij dwars. Voor mij mag het er alle twee zijn, dat is mijn werkelijkheid. Ik ben een ondernemende communicatieprofessional die (toevallig) ook moeder is, en daar ben ik trots op. Ik profileer me doorgaans niet als moeder, maar het verbergen of ontkennen ervan heeft een te hoog soapachtig gehalte.

Op Facebook ontwikkelt zich intussen een levendige discussie waar terecht de nuancering wordt gezocht.

Daddy-kleinIk roep alle ondernemende vaders op om de foto’s van hun kinderen op hun bureau vandaag even – slechts voor een weekend, dan is de internationale vrouwendag weer voorbij – in de bureaula te plaatsen. Verberg je vaderschap want dit is niet goed voor je zakelijke profilering. (…)

4 Reactie's
 • Danielle Zeeman
  Geplaatst op 14:10h, 06 maart Beantwoorden

  Ik ben het volledig met je eens Atty. Mooi verwoord! Moeder zijn vind ik persoonlijk de mooiste rol in mijn leven, die zal ik nooit verbergen. Maar, daarnaast heb ik ook de ambitie om zelf zakelijk en persoonlijk te groeien, onafhankelijk te zijn en te werken vanuit mijn passie. Hoe heerlijk als je dit allebei succesvol kunt doen!

  • Atty
   Geplaatst op 14:21h, 06 maart Beantwoorden

   Dank voor je reactie Danielle!

 • Erno Hannink
  Geplaatst op 09:54h, 08 maart Beantwoorden

  ik ga mijn vaderschap echt niet verbergen, ook niet op internationale vrouwendag. Dat recht heb ik jaren gelden verworven toen ik voor mijzelf begon als zelfstandige ondernemer. Mede omdat een dag in de week vrij slecht zou zijn voor mijn carrière. Alleen omdat ik graag ten minste 1 dag per week onze kinderen naar school wilde brengen, samen een boterham eten rond het middaguur en weer ophalen rond 15.00u.

  Neem de ruimte voor je eigen ondernemerschap & gezin mix. Niets te verbergen.

  • Atty
   Geplaatst op 10:39h, 08 maart Beantwoorden

   Dank voor je reactie Erno! Ik hoop dat je wel begrijpt dat ik het ironisch bedoelde. Oftewel: ik ben tegen het verbergen van moeder- én vaderschap. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.