Verbazing

zon

zon

“Ik zie dat je zelf verbaasd bent”, zei Esther Bergsma van Werkzorgcombinatie tegen me van de week. Het was hoog tijd om bij te praten. Bij het gezellige Touché in Assen deelden we onze ervaringen over het afgelopen half jaar.

Ik heb haar leren kennen toen ik voor de eerste keer startte als ondernemer met een webshop voor single parents in 2012. Haar workshops Balans vinden en Hoogsensitiviteit verkocht ik via mijn webshop en zo raakten we bevriend.

Het lijkt overigens wel of ik vrouwen om me heen verzamel waarvan het leven niet van een leien dakje gaat. De nodige scheidingen of nog erger exen die helemaal wegvallen door overlijden of vertrek naar het buitenland, het zijn geen incidenten, meer regel, zeg maar. Het was daarom ook geen toeval dat ik een webshop voor alleenstaande ouders als een herkenbaar (dichtbij) en ook marketingtechnisch als een aantrekkelijke nichemarkt zag. Toch was dit niet succesvol.

De verbazing die Esther benoemde, is inderdaad opmerkelijk. Voor iemand zoals ik die niet altijd even goed tegenslagen in het leven weet te pareren, is het moeilijk te bevatten dat ik nu meer balans dan ooit ervaar. Ik verras mezelf met het feit dat het als herstartende ondernemer (vanaf februari 2014), met de nodige uitdagingen (eufemistisch uitgedrukt), zo goed met me gaat.
Ik hoor om me heen, zeker de laatste maand, dat ZP-ers het erg moeilijk hebben. Dat ze moeten stoppen met samenwerkingsverbanden en netwerken bijvoorbeeld, omdat ze het niet meer kunnen betalen. En ik denk dan: het kan niet beter gaan met mij, financieel dan, maar ik ben zo vol vertrouwen, waar komt dat in hemelsnaam vandaan? Is het de EMDR die ik vorig najaar even nodig had of … Voor iemand die niet altijd himmelhoch jauzend is, een vraag die aanzet tot nadenken. Want ik zou zelf ook graag willen weten waar dat knopje zit. Het ‘Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt’-knopje. Kan ik dat delen met anderen! Zou fijn zijn.

Misschien heeft het te maken met het dieptepunt bereikt hebben? Als je geld moet lenen van je ouders, die nog een uitstekend pensioen hebben gelukkig, dan is dat wel een ding als je zo onafhankelijk als ik wil zijn. Na ontslag door recessie in 2008 is het mij niet gelukt om een baan te vinden, zoals velen van oudere leeftijd is de arbeidsmarkt een lastig te nemen horde. Daarom voor de tweede keer gestart als zelfstandig professional in ‘het creëren van een podium voor jouw passie’, de relatie met het publiek tot stand brengen, en de inkomsten kruipen langzaam omhoog. Ik heb niet veel nodig om van te leven, daar heb ik de afgelopen jaren al volop mee geoefend.

Is het de meditatiecursus die ik volg? Heeft Jan Geurtz een zaadje geplant in mijn emotionele brein? Vrijdag heb ik overigens van Ricardo Bravenboer begrepen dat het aanspreken van het emotionele brein vanuit je merkwaarden ultiem werkt: je klant wordt verliefd op je. Dan moet je wel verschillende drijfveren uitstralen. Wat wil je nog meer?
Zijn het de nieuwe mensen die ik continu blijf ontmoeten via Firma De Groot, de Creatieve CoöperatieBusiness Moms en andere netwerken? Hoe dan ook, feit is: je komt er niet achter. Het is een mindset die er is, die mensen waarnemen en die mezelf ook uitermate verbaast. Ik zou je zo graag dat knopje willen aangeven, het is DAAR en DRUK dan HIER. Zo werkt het dus niet.
Misschien gebeurt er iets als je het filmpje bekijkt dat mede Firma De Groot firmant Corinne Hamoen deelde. Een stukje tekst daarover:

You have brains in your head.

You have feet in your shoes

You can steer yourself

any direction you choose.

You’re on your own.  And you know what you know.

And YOU are the guy who’ll decide where to go.

Ik ben een woordenmens. De oefening associatief schrijven die Titus van den Hurk met ons deed, is mogelijk voor jou ook een optie. Schrijf 10 minuten zonder op te houden wat er in je opkomt. Dit helpt om uit het bedenken te komen (ik heb geen inspiratie) en contact te maken met de associatieve woordenstroom die dan ontstaat.

Mijn woorden: groeien, bewustzijn, vernieuwing, ontmoeting, leren, loslaten, flexibiliteit, accepteren. Verbaas jezelf, kijk met verbazing naar hoe je je redt. Nee, het is niet makkelijk, helemaal niet zelfs, ik verfoei degene die roept dat het altijd geweldig gaat. Het zit ‘m in jezelf vernieuwen, elke keer weer, als een slang je huid afwerpen. Op naar de volgende ont-wikkeling. Het komt goed.

Werk & HSP

Interesse in een online training voor vrouwen die twijfelen over HSP en hun werk? Bestel het online programma/cursus Floreer in je werk van Femke de Grijs.

 

 

3 Reactie's
 • Tom
  Geplaatst op 09:02h, 23 juni Beantwoorden

  Ha Atty,
  Mooi verhaal, en wat een verschil inderdaad met jou 2 jaar geleden. Geluk zit aan de binnenkant, dat is duidelijk.
  Tot snel,
  Tom

 • Harma
  Geplaatst op 15:10h, 23 juni Beantwoorden

  Ik hou van je lieve zus! Trots op jou!!!
  Harma

 • Els Holland
  Geplaatst op 07:16h, 25 juni Beantwoorden

  Hey Atty, eindelijk de rust gevonden om je blog goed te lezen. En wat bij mij naar boven komt zijn de woorden: “het is geen toeval; het valt je toe!”
  Het valt je toe, dat je het nu zo goed doet. En het is inderdaad niet makkelijk om positief te blijven in zware tijden, maar als je eenmaal in die flow zit, dan is dat je energie en straal je dat uit. En wat je uitstraalt, dat trekt aan (of stoot af, afhankelijk van wát je uitstraalt…). Tijdens onze ontmoetingen valt me op dat je momenteel vooral kracht, zelfvertrouwen en enthousiasme uitstraalt. Dat je dat misschien niet altijd zo voelt, dat is wat anders. Je straalt uit en trekt aan: bij Atty moet je zijn, om je misschien wel aan op te trekken. Mooi om te zien; geniet er van!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.