Sorry-lijst – 15

mens zijnMa, proficiat met je 83e verjaardag op deze mooie witte 15e januari!

Ik ben dol op lijstjes. Maak to-do lijstjes. Heel prettig als je dan wat af kunt strepen. Als ik een boodschappenlijstje maak, hoef ik er in de winkel niet meer op te kijken. Dan weet ik het gewoon. Als ik er geen maak, dan vergeet ik geheid wat.

De positieve top 10 was al leuk, als tegenhanger van de heersende kommer en kwel berichtgeving. En dan nu de Sorry-lijst over 2012. Rutte (zorgpremie) staat bovenaan de landelijke lijst. De NRC/Friso- en Vumc/Eye-works-cases volgen. Wat is mijn persoonlijke sorry-lijst over 2012?

(leegte)

Het maffe is: ik kan niets bedenken.

Ik heb nergens spijt van, ik ben namelijk mezelf geweest. En dat zelf is absoluut niet perfect, heeft deuken opgelopen en extra krassen op de ziel gekregen. Heeft haar waarheid verkondigd alsof het ieders waarheid is. En dat is natuurlijk niet zo. De nodige botsingen met vriendinnen waren het gevolg. Een paar mannen verfoeien me waarschijnlijk. Maar ik heb er geen spijt van, het is lastig om je eigen tekortkomingen onder ogen te zien. Ik zie ze. Ik benoem ze. Ik geef ze toe. Ik ben mens.

Gisteren reageerde ik op een blog over het Rouwmotto van Eugen de Reuver. Die van hem is: ‘Ik hoop dat ik stoor.’ Een dichtregel van Herman Brood. Wat in mij opkwam was een gedicht van Hans Bouma, dat ik ooit op een nieuwjaarskaart schreef bij een foto waar ik in 1993 hoog op een rots sta ergens in de Filipijnen. Dat gaat ook over mens-zijn. Dat gedicht stond in een boekje dat mijn ouders mij meegaven toen ik mijn wereldreis maakte. Een halfjaar trok ik in het pre-internettijdperk (92-93) door Azië. Het is alweer 20 jaar geleden, want op een strand op het eiland Palawan werd ik 30 en volgende week +20. Niets is tevergeefs, als je mens bent geweest.

Niet tevergeefs

Al was er maar één
naar wie je overstak

één
aan wie je je prijsgaf

al was er maar één die je herkende
één die je koesterde, beminde, diende,

al was er maar één voor wie je mens,

hartverwarmend
mens bent geweest –

je leefde
niet tevergeefs

4 Reactie's
 • Eugen de Reuver
  Geplaatst op 13:47h, 15 januari Beantwoorden

  Mooi, zo’n lege sorry-lijst. Ik wens je er nog vele.

  • Atty
   Geplaatst op 15:25h, 15 januari Beantwoorden

   @Eugen Er ligt weer een boek met lege pagina’s voor ons. Eens zien hoe 2013 verloopt.

 • Fokje Ritsma
  Geplaatst op 15:14h, 15 januari Beantwoorden

  Prachtig gedicht, Atty.

  En je lege sorry lijst is ook geweldig. Ik heb eens geleerd in een training van boeddistische aard dat je alleen sorry hoeft te zeggen voor zaken die je opzettelijk hebt misdaan. Als je gewoon met goeie intenties je leven leeft, wat het gros van de mensheid doet volgens mij, hoef je niet om de haverklap sorry te zeggen…. of ‘sorry te zijn’

  dank je, groet Fokje Ritsma

  • Atty
   Geplaatst op 15:24h, 15 januari Beantwoorden

   @Fokje. Ik had het niet van tevoren bedacht. Ik ging ervoor zitten en kon gewoon niets bedenken. Dankje voor je reactie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.