28 jan Met dit stappenplan vind je jouw droombaan
Solliciteren via social media
Digitalisering is een feit. Voor bijna alles bestaat een digitaal alternatief en solliciteren kan dus ook vanuit de luie stoel. En dat niet alleen, alles is online te vinden. Uitzendbureaus, sollicitatiehulp, noem het maar op. Alhoewel er Google-pagina’s volgeschreven staan over het sollicitatieproces kan het vinden van een baan toch soms nog best lastig zijn. De vacatures weten we wel te vinden maar hoe zit het met social media? En wat moet je vooral niet doen?
Zorg dat recruiters je kunnen vinden
Omdat een groot gedeelte van de zoektocht naar een baan zich online afspeelt, is het belangrijk dat je online goed vertegenwoordigd bent. Maak dus op de meest gebruikte social media websites een account aan en zorg dat deze vindbaar zijn voor werkgevers. Daarnaast is het belangrijk dat er goede foto’s op staan en dat alle profielen hetzelfde gevoel uitstralen.
Verzorg jouw online profielen
Om ervoor te zorgen dat jouw social media profielen niet een averechts effect hebben op jouw sollicitatie is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Let erop dat er geen extreme uitspraken zichtbaar zijn, dat je je oude werk niet zwart maakt of dat er geen illegale acties te zien zijn. Recruiters mogen jouw social media officieel niet bekijken tijdens het sollicitatieprocess maar het gebeurt toch. Kortom, zorg er dus voor dat je verzorgde profielen hebt. Want je gaat ook niet onverzorgd naar een sollicitatiegesprek.
Maak een opvallend cv
Als jouw social media er eenmaal piekfijn uitziet, kan je een oproep plaatsen om aan jouw vrienden en collega’s te laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Om te zorgen dat jouw bericht er tussenuit springt, kan je bijvoorbeeld een videosollicitatie bij jouw oproep plaatsen. Hierin stel je jezelf voor en vertel je kort wat je te bieden hebt. Zo krijgen mensen een beter beeld van je en blijft jouw oproep beter hangen.
Wordt een LinkedIn pro
Als het om solliciteren gaat is LinkedIn de meest voordehand liggende keus. Het is daarom ook een heel goed idee om je te verdiepen in LinkedIn zodat je het social mediaplatform optimaal benut. Een goed begin is het ‘volgen’ van bedrijven waar je voor zou willen werken. Zo kunnen recruiters zien in wat voor werkgevers je geïnteresseerd bent en wie weet kom je nog een interessante vacature tegen. Voeg vervolgens al jouw collega’s en vrienden toe die jou zouden kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Als je eenmaal een mooi netwerk hebt opgebouwd kan je een oproep plaatsen waarin je laat weten dat je op zoek bent naar een baan. Hier kan je ook jouw video cv bij plaatsen om de kans op een baanaanbod te vergroten.
Zorg voor een origineel visitekaartje
Het is heel belangrijk om een goede indruk achter te laten. Naast een video cv kan je bijvoorbeeld een origineel visitekaartje te maken. Begin bijvoorbeeld een website over jouw vakgebied of passie zodat je aan jouw toekomstige werkgever kan laten zien dat je creatief, welbespraakt en begaan bent. Dit is een mooie eerste kennismaking met jou en een originele manier voor jouw toekomstige werknemer om je te leren kennen.
Pas deze tips toe en je bent klaar voor jouw zoektocht naar een nieuwe baan, succes!
Geen reactie's