ondernemen

Set your intentions, dream with care

De laatste donkere dagen rond Kerst bieden twee opties. Nou ja, heel veel opties, ik houd het voor het gemak bij twee. De eerste is evalueren. Vanuit het lerend vermogen van de mens kun je je bewust worden van ‘dat kan beter’. Danwel eens hardop zeggen: ‘Dat doe ik echt nooit meer of wauw, goed gedaan’. De andere aantrekkelijke optie is om vooral niet over je schouder te kijken en héél erg vooruit. Met groots vuurwerk alles wat tegen viel in 2016 met veel lawaai de lucht in te schieten. En hopen dat het ooit beter wordt. Daar is wat voor te zeggen. Je kunt er natuurlijk niets meer aan veranderen.

Als je als ondernemer kiest voor optie twee: niets mis mee, ga lekker verder met online zappen. Ik vind het zelf, als kleine zzp-er, wel zinvol om kort stil te staan bij de leermomenten. Ik hoop dat het je inspireert om een mini-zelfonderzoek te starten.

5 vragen om het jaar positief af te sluiten

 1. Waar ben ik trots op?
 2. Wat heb ik geleerd?
 3. Welke mensen/ondernemers/netwerkpartners zijn helpend en van welke neem ik afscheid?
 4. Past mijn huidige aanbod/dienst/product nog bij mij en de markt/doelgroep?
 5. Wat is mijn ontwikkelingsdoelstelling voor 2017?

Ter inspiratie mijn antwoorden:

Trots op

 • Een jaar geïnvesteerd in een ‘passieproject’: Groenbewustzijn creëren bij basisschoolleerlingen. Met passieproject bedoel ik dat er geen betaalde opdracht aan ten grondslag ligt. Doel van het onderzoek is om kansrijke scenario’s te benoemen hoe kinderen op de basisschool meer in contact kunnen komen met groen/natuur. Dit in prettige samenwerking met collega-ondernemer Asselien Broekhuis. Elke week op woensdag stond in mijn agenda een ‘groene’ dag. We zijn bezig met afronden door een adviesrapport te schrijven voor betrokken partijen. Veel geleerd over samenwerken, initiatief nemen richting diverse organisaties (basisscholen, Pabo’s, natuurorganisaties, overheid, etc.), volhouden en investeren vanuit passie en betrokkenheid. Heb veel energie gegeven en ontvangen. Het thema leeft gelukkig bij iedereen. De vraag is: welke vorm werkt voor scholen? Overigens heeft dit ook doorgewerkt in mijn eigen huis: diverse planten (nee had ik eerst echt niet) én zelfs een kerstboom met kluit.
 • Dat ik mijn droom om locatie-onafhankelijk te kunnen werken op een zonnige locatie heb onderzocht het afgelopen jaar. En wel op Lanzarote en Fuerteventura. Lees hier meer. Door actie te nemen, lijkt de droom bereikbaar.

Geleerd

 • Met minder daadkracht bereik ik hetzelfde resultaat (of misschien wel meer) en ben een stuk relaxter. Wachten heeft een nieuwe betekenis gekregen.
 • Heb op regelmatige basis sociale context nodig in mijn werkomgeving om gemotiveerd te blijven. Denk dan aan uitwisselen van ondernemerservaringen, vragen delen vanuit mijn grote netwerk, online bijblijven. Dit geldt dus ook voor werken in het buitenland.

Helpend

 • Samenwerken met andere ondernemers helpt mij enorm om gemotiveerd te blijven. Zie andere punten en Scheiden-in-Zwolle.nl. Ook in 2017 gaan we als partners samen door met de ontwikkeling van ons gezamenlijk aanbod. Oftewel afwisseling van alleen werken & samen.
 • Samenwerken in een netwerk dat verder gaat dan oppervlakkig kennismaken. Al 3,5 jaar is Netwerkfdg de plek waar ik eerlijke feedback krijg op mijn ontwikkeling door ervaren ondernemers. De voortgang houden we sinds een paar maanden ook bij op het zelf ontwikkelde online platform fdgnet. Ook handig voor andere netwerken/community’s of teams/afdelingen. Interesse? Neem contact op.
 • Tip. Netwerken in de regio: ZP Meppel en ZP Westerveld (Bijeenkomst 12 januari 2017 om 19.30 uur Bospub Dwingeloo).

Aanbod

 • Mijn diensten interim communicatieadviseur en tekstschrijver kloppen nog. De (online) tekstschrijver wordt wel vaker storyteller en webredacteur genoemd. Vandaar dat je dat op mijn LinkedIn vindt.
 • Mijn doelgroepen zijn organisaties en ondernemers in de regio Zwolle/Noord, bij voorkeur in opleidingen, onderwijs of zorg. Kijkend naar mijn klanten, klopt dit nog.
 • Ontwikkelen richting online communicatiecoach ligt voor de hand.

Ontwikkelingsdoelstelling

Vanuit het netwerkfdg werken we met onderstaande vragen:

 • Wat is je ontwikkelingsdoelstelling voor de komende 6 maanden?
 • Wat zijn je focus activiteiten voor de komende 6 maanden?
 • Wat zijn de gewenste resultaten van de ontwikkelingsdoelstelling en focus activiteiten?

Mijn doelstelling is marktpenetratie: ontwikkeling online communicatieadviseur/-coach in onderwijs – zorg – zakelijke dienstverlening. En acquisitie: meer klanten vinden met opdrachten die locatie-onafhankelijk kunnen worden uitgevoerd.

Totaal passend hierbij is deze tune die je waarschijnlijk kent van de reclame van Sunweb: ‘Follow the sun’.

Wat is jouw verhaal? 

Op het gevaar af dat ik in het hokje van preacher in disguise wordt gezet, ter relativering van plannen, doelstellingen, activiteiten.. een beetje liefde geven hier en daar brengt ook veel goeds. Een liefdevol 2017!

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.