eenvoudig duurzaam bouwen

Schrijfinspiratie (3)

Mijn droomwens is uitgekomen! Ik schreef mijn eerste boek. En ik ben 58 jaar. Begin 2020 besloot ik – met de inhoudelijke kennis over duurzaam bouwen van mijn vriend – een boek te schrijven. Veel mensen hebben ook zo’n wens. Graag deel ik een paar blogs over dit schrijfproces. Om jou te inspireren!

Kan het uit een boek schrijven?

Nee, waarschijnlijk niet. Als je een bestseller schrijft, kan een boek schrijven een verdienmodel zijn, maar dit geldt voor heel weinig auteurs. Voor ons is dat gelukkig niet het doel. De boodschap om eenvoudig duurzaam bouwen uit te dragen is onze missie.

Met een verkoopprijs van 21,95 excl. verzendkosten (incl. 9% btw), verdienen we nauwelijks aan dit boek. Het is nog net niet weggeven! Als je de kosten voor redactie, illustraties, vormgeving, drukken en uitgeven optelt – zelfs zonder onze eigen uren mee te rekenen – dan kun je zelf wel bedenken dat de prijs van het boek te hoog wordt. Ons boek is te koop via Bol.com en we laten (tot nu toe) BoekenGilde dit verzenden. Bol.com vraagt 15% marge (de boekhandel zelfs 48% van de verkoopprijs), dus nee, om geld te verdienen, hoef je geen boek te schrijven. Wel is het natuurlijk een mooi visitekaartje als ondernemer(s), enorm leuk en waardevol om weg te geven (om zo de duurzame boodschap te verspreiden) én je zet jezelf neer als expert.

Mijn schrijftip

Als je je boek in eigen beheer uitgeeft en je voor promotie alleen je eigen website gebruikt als verkoopkanaal (dus geen boekhandel of Bol.com), en je zelf alle boeken verstuurt met een factuur, dan is de kans het grootst dat je boek geen verliespost wordt. Natuurlijk ligt de uiteindelijke kostberekening ook aan het aantal boeken dat je laat drukken én vervolgens verkoopt. Nog een voordeel (kwam ik net achter) om je boek zelf te versturen: je krijgt de namen/adressen ook. Als je de boeken door een andere partij laat versturen, krijg je geen namen/adressen van kopers.

Weetjes
* De boekhandel vraagt 48% marge van de verkoopprijs en een maandelijks abonnement op CB (distributiekanaal).
* Ook de bibliotheken – via NBD Biblion – vragen een 48% marge (eerst recensie aanvragen)!
* Bol.com vraagt 15% marge op je verkoopprijs. Prijs op website is altijd inclusief verzendkosten.
* Elke partij die iets voor je regelt (boeken verzenden, contact/inrichten CB/Bol.com, etc. vraagt daar een marge voor).
* Vergeet de verzendkosten niet mee te rekenen in het kostenplaatje.

Ons boek: Eenvoudig duurzaam bouwen. Bouw je energieneutrale droomhuis zonder warmtepomp. is te koop via Bol.com.

Ervaringscijfers boekpromotie

Nu – maart 2021 – we iets meer weten over de verkoop versus kosten, blijkt dat in ons geval we 700 boeken moeten verkopen om quitte te komen. Dit is gebaseerd op de som van de kosten van het vormgeven, drukken, de redacteur en illustrator, de enveloppen voor het zelf versturen van boeken, de service van BoekenGilde (boeken versturen) en andere services en de betaalde PR (500,-) versus de verkoopopbrengsten. Onze belangrijkste tip is om in eerste instantie meer boeken te laten drukken (dat is goedkoper) of kies voor printing on demand.

Exacte verkoopcijfers

Wij hebben 250 boeken in 1e druk besteld (50 weggegeven, 200 verkocht). Vanaf 19 maart 2021 in 2e druk 500 stuks ontvangen. In 8 weken tijd zijn zo’n 200 boeken verkocht. Dit is 3,5 boek per dag, een geweldig gemiddelde, met name succesvol doordat ik heel veel energie gestoken heb in free publicity door social media-posts en het effect van persberichten aan diverse doelgroepen.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.