eenvoudig duurzaam bouwen

Schrijfinspiratie (2)

Mijn droomwens is uitgekomen! Ik schreef mijn eerste boek. En ik ben 58 jaar. Begin 2020 besloot ik – met de inhoudelijke kennis over duurzaam bouwen van mijn vriend – een boek te schrijven. Veel mensen hebben ook zo’n wens. Graag deel ik een paar blogs over dit schrijfproces. Om jou te inspireren!

Het schrijfproces: wat viel mee en wat viel tegen?

Het schrijven zelf viel mee omdat ik het schrijven erg leuk vond en blijkbaar gestructureerd werk. Wat tegen viel, is het proces daarna. Dat duurde veel langer dan gedacht. Nadat het boek qua schrijven ‘af’ was, doorliepen we nog de volgende stappen (en dat zijn natuurlijk ook persoonlijke keuzes):

Ik heb er geen spijt van dat ik een professionele redacteur gevraagd heb om ons boek te redigeren. Redactie is echt belangrijk. Bezuinig daar niet op. Giséla Fidder redigeerde twee keer: nadat we dus klaar waren (volgens ons dan) én de eerste proef na de vormgeving. De selectie van een redacteur kost tijd. Wij hebben 3 redacteuren geselecteerd en gevraagd een hoofdstuk als proef te redigeren. Dit proces kost maar zo een paar weken. Voor de illustrator moet je een duidelijke briefing maken en ook tijdens het tekenen is er regelmatig overleg. De vormgeving verliep vlot, pas bij de eerste drukproef realiseerden we ons dat het lettertype veel te groot was. Het leek wel een kinderboek. Dat betekende vertraging: de vormgeving moest aangepast worden. Digitaal drukken kan snel gaan, maar wij zaten ook nog met de feestdagen waardoor veel mensen/bedrijven vrij waren.

Mijn schrijftip

Houd rekening met tijd voor redactie, eventuele illustraties en vormgeving. Met de selectie van jouw redacteur, illustrator, vormgever en uitgever (en/of drukker) kun je niet vroeg genoeg starten.

Mijn boek: Eenvoudig duurzaam bouwen. Bouw je energieneutrale droomhuis zonder warmtepomp.

Ons boek is te koop via Bol.com.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.