bestemming

Op weg naar een nieuwe bestemming

De afgelopen maanden ben ik verhuisd. Wel twee straten verderop. Ik wilde eigenlijk naar Zwolle. Naar een stad. Een huis in mijn segment blijkt daar helaas lastig te vinden.

Heb altijd in een dorp gewoond (Rheden, Scherpenzeel, Doorn, Wijk bij Duurstede, Havelte) en dacht nu de stap te maken op mijn drieënvijftigste. Er zit verandering in de lucht. Mijn zoon is 18 en heeft mij steeds minder nodig. En dus vraag ik me af: wat doe ik als mens en ondernemer in hemelsnaam in Drenthe?

Focus

Als (startende) ondernemer moet je ook vaak innerlijke verhuizingen doormaken. Ik was in 2012 een halfjaar ondernemer. Het concept ‘een webshop voor single parents’ leek me wel wat. Na het lezen van het boek de 4-urige werkweek van Timothy Ferriss was ik geïnspireerd. De alleenstaande ouders waren echter niet zo kooplustig, al sprak het concept wel aan. In 2014 ben ik voor de tweede keer gestart met een aanbod als communicatieprofessional. Een generalist die alles kan en dat is ook zo. Advies over welke communicatiemiddelen in te zetten voor jouw boodschap, welke social media daarbij passen, hoe je in de pers komt, webteksten en strategienota’s schrijven … ik heb daar verstand van. Marketingtechnisch is dit niet slim, wordt mij vaak verteld. Je moet je onderscheiden en richten op een nichemarkt. Dat zei Ferriss ook al. En dus specialiseerde ik me als tekstschrijver voor het onderwijs rond december 2015. Toen ik werd benaderd voor Virtueel Assistent vond ik dit ook wel aantrekkelijk, want ik was immers ook jaren officemanager geweest. Oftewel: voor je het weet bewandel je weer de ‘ik-kan-alles-weg’. En waarin onderscheid je je als ondernemer dan nog? Als 50-plusser kom ik ook in een fase dat je steeds vaker denkt: “Wat ga ik doen met de rest van mijn leven, wat is mijn bestemming?”

Ben ik nog op de juiste weg?

Je snapt het al. De richting wordt weer diffuus. Er kondigt zich – tegelijkertijd met de fysieke verhuizing – een focuswijziging aan. Het kompas wijst naar een oude liefde. Ik wilde altijd al werken in het buitenland. Reisleidster leek me ooit de meest geweldige baan. Nou, heel goed dat ik dat niet geworden ben, daarvoor ben ik zeker niet geschikt. Wel heb ik iets met een regelmatige afwisseling tussen alleen & samen werken. En dus liever in een omgeving die randvoorwaardelijk iets oplevert dat Nederland te weinig biedt: zonlicht en minder regeldruk. De exacte argumentatie ben ik nog aan het rondbreien. Ik ben zelf al overtuigd, maar het is goed om het ook helder te kunnen vertellen aan een ander (vooral die nieuwe klant). En dus ook de vervolgstappen die daarvoor nodig zijn op een rijtje zetten. Om overal in de wereld online te kunnen werken – als digital nomad (ja, ja op mijn leeftijd) – moet ik nog de nodige kennis, ervaring met online tools, etc. opdoen. Dat is dan ook mijn voorland. Een stappenplan maken waar mijn innerlijke verhuizing handen en voeten krijgt. Doel: over 2 jaar werk ik online als digital nomad in een zonnige omgeving. En wat ik dan precies doe? Dat weet ik niet. Het is al heel wat om te accepteren dat het een ‘ontwikkelingsproces’ is en dat je het nu nog niet hoeft te weten. Leven = levenslang leren en groeien. Cruijff zei het mooi: “Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd.” Geluk is een reis, dus laten we op reis gaan. Wat is jouw bestemming als mens en ondernemer? Wil je mee op reis? Join me!

Het (on going) onderzoeksproces naar een nieuwe bestemming

  • Hoe wil ik van betekenis zijn?
  • Onder welke randvoorwaarden?
  • Wat is mijn toegevoegde waarde?
  • Welk (maatschappelijk) probleem los ik op?
  • Hoe creëer ik impact?
  • Waar word ik gelukkig van?
  • Hoe creëer ik waardevolle ervaringen?
  • Hoe creëer ik (h)echte relaties?
  • Bij welke vraag kan ik helpen als online werker?

Verhuizen naar een nieuwe plek biedt ruimte voor ontwikkeling. Is het tijd voor een nieuwe omgeving om te wonen, te werken, de (flex)werkplek, netwerk of samenwerkingspartners? Wat is jouw bestemming? Ben je nog op koers? Je kunt elke dag besluiten om een nieuwe stap te zetten. Mijn kompas richt zich op het zuiden.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.