uitsluiting

Ook al 4+ maanden uitgesloten van de samenleving?

Dinsdag liet de overheid weten dat ze het volk ‘versoepelingen’ gunnen. Deze ‘versoepelingen’ gelden al sinds 25 september 2021 NIET voor mensen die geen prik kunnen of willen halen. Dit betekent dat ik als ongevaccineerde, ondanks mijn tot nu toe goede fysieke gezondheid (geen griep gehad de afgelopen twee jaar), niet welkom ben bij yoga en niet naar horeca, theater, bios of museum mag van de overheid.

De dwangmaatregelen 3G en 2G zijn alleen bedoeld om het groene vinkje in stand te houden. Binnenkort loopt de geldigheidstermijn die aan ‘vaccins’ gesteld worden af. Om toegang te houden tot voorzieningen, moet je dus een nieuwe prik krijgen. De 3G-regel na de laatste lockdown vanaf 25 januari eisen, is alleen uit te leggen als dwang- en uitsluitingsmaatregel. Even voor alle duidelijkheid: ongevaccineerden gaan de prik nooit nemen, omdat ze daar goed over na hebben gedacht. En naar mate de tijd voortschrijdt worden we alleen maar bevestigd in onze keuze door het disproportionele coronabeleid. En nee, we zijn ook niet om te praten door het invoeren van een vaccinatieplicht met boetes of opsluiting in de gevangenis. Gek verhaal, complot denken, wappie? Ik kan alleen maar zeggen: het bewijs ligt er, je kunt het vinden, lezen, opzoeken.

Oostenrijk, Duitsland en Italië bereiden zich nu voor op de vaccinatieplicht. Dit voorjaar voeren ze het zeer waarschijnlijk in. Ik heb de afgelopen twee jaar vaak gedacht: “Nee, joh dit gebeurt niet in Nederland, dit doen ze niet, dat houdt de Tweede Kamer wel tegen.” Helaas. De meerderheid van de Tweede Kamer vindt het oké dat onze grondrechten en privacy geschonden worden. De feiten liggen er, als je ze wilt zien, dan kun je ze niet meer ont-zien. De mainstream media volgen het narratief van de overheid. Kritische andere media, artsen en wetenschappers worden gecensureerd, geblokkeerd of raken hun baan kwijt. Dit gebeurt niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

Vrijheid

Een deel van mij – wat ik niet echt ben (neti, neti) – is boos, strijdt, post berichten op insta, reageert, wil overtuigen. Het is heel lastig om mij niet te identificeren met dat deel. Mogelijk herken je dat bij jezelf of zie je het bij anderen. Ik zie gelukkig ook mensen die het kunnen loslaten: het toneelspel, de matrix, het doorzien en erom lachen.

Mijn persoonlijke confrontatie tijdens de coronashit raakt het thema vrijheid. Ik voel de uitsluiting en de beperking van toegang tot de samenleving als onrechtvaardig en in strijd met mijn grondrechten. Vanuit mijn perspectief bestaat daarover geen twijfel, dit is mijn waarheid. En die ander doet wel mee om bij te dragen aan de zorg, voor de eigen gezondheid of een naast familielid, een ticket naar de vakantie dan wel om überhaupt toegang te houden tot de samenleving. Zo heeft ieder zijn of haar waarheid over deze crisis en maakt keuzes. En deze persoonlijke keuzes hebben door de overheid opgelegde consequenties. Maar let op: omdat de meerderheid de regels volgt, blijven ze in stand.

Dit is mijn les

De afgelopen twee jaar krijgen velen een confrontatie voor de kiezen, welke prikkeuze je ook maakt. Mijn les is om de vrijheid in mezelf te omarmen. Vrijheid ligt niet buiten me, al denkt een deel van mij dat omdat ik zonder QR niet welkom ben. Hoe lastig is het om het idee van tekort los te laten (leuke dingen niet mogen van de overheid en anderen wel op basis van prikstatus)? Ik worstel er al een poos mee. Trauma’s worden getriggerd, ik kijk de schaduwen in de ogen. Gedeeltelijk heb ik dat met hulp kunnen verwerken. Maar het blijft hard werken want uitsluiting roept iets op van ‘je bent het niet waard, je hoort er niet bij’ en dat is een intense valkuil.

Wat mij helpt is om mensen te volgen die een voorbeeld zijn, die voorleven. Mensen die zien dat de maatregelen niets (meer) met gezondheid te maken hebben. En die daar gewoon beter mee kunnen dealen. De video’s van Liesbeth Becu geven me concrete tips om dit interne proces beter te begrijpen. Laatst zei ze: “Belichaam jij wat je wilt uitdragen?” Oftewel: leef jij voor hoe je echt bent? Confronterend is dat. Want ik zie dat ik steeds in de overtuigingsmodus, afgunst of overlevingsstand zit. Ergens weet ik wel dat deze negatieve energie niet tot positiviteit of verandering leidt. Zoals zij zegt: “De oplossing ligt niet op het niveau van het probleem.” Die ongevaccineerden zijn een zuur stel, haha. Stel je voor je behoort opeens tot een minderheid. Ja, het is levenskunst om positief te blijven in deze lange C-crisis.

Mooie vragen

De vragen die Liesbeth stelt, helpen mij. Ik deel er een paar, misschien heb jij er wat aan:

  • hoe houd ik energetisch vast aan de oude wereld
  • wat is mijn cadeau aan de wereld
  • leef ik voor wat ik wens
  • durf je jouw schaduwkanten in de ogen te kijken
  • hoe herken ik dat ik een portaal van pure liefde ben
  • hoe vrij ben ik zelf (!)

Wat me raakte was ook haar suggestie: ‘Verlaat het toneel’. Ik merk op dat de negativiteit van dit toneelspel alleen onrust brengt. Op Ibiza (vorig najaar) heb ik gepoogd de strijder te begraven en te kiezen voor de bouwer. Hoe hardnekkig die rebel is, merk ik dagelijks op.

Bouwen

Aangezien een grote groep niet meer mee mag doen aan de samenleving, is het logisch dat we een eigen samenleving creëren waar mensen zonder QR altijd welkom zijn. Er zijn al veel initiatieven gaande bijvoorbeeld Keuzevrijbijmij (en andere gelieerde websites), Vamilie. Ook deze initiatieven dragen bij aan lokale netwerken vormen. Bijvoorbeeld regionale en lokale coöperaties zoals Herenboeren en Burgerboerderij De Patrijs die de distributielijn tussen biologisch etende particulieren (consument) en boer (producent) verkorten. Kortom, er zijn al heel veel positieve en ondernemende mensen die bouwen.

Vorig jaar organiseerden we een verbindingsetentje. Het was erg gezellig, allemaal mensen uit mijn netwerk die elkaar niet kenden. Wat heerlijk om met gelijkgestemden een avond door te brengen en mensen beter te leren kennen. En tegelijkertijd blijft het ook zoeken naar wat een ieder kan en wil investeren in een nieuw (parallel) netwerk. Natuurlijk hopen we dat het ooit ‘normaal’ wordt, maar die kans is klein. Testen, prikken en QR are here to stay (tenzij wij allemaal nee zeggen). Kijk daar plopte de strijder weer op. 🙂

Een half jaar ‘al’ probeer ik mijn pad te vinden in dit bouwproces. Voel je het ongeduld in dat woordje ‘al’? Een grijze januarimaand helpt ook niet bepaald, want ik loop beter op zonne-energie. Wat helpt wel: opgestart met filosofielessen, ondernemers (restaurants, sport) vinden die niet meedoen aan de QR én aan mezelf werken, elke dag een stapje. En soms twee stappen achteruit, en één vooruit.

Ik werd deze week benaderd door iemand om samen iets op te bouwen waar iedereen welkom is. We zullen zien hoe zich dat ontwikkelt.

De vrijheid ligt niet buiten me, ik ben al vrij en heb veel om dankbaar voor te zijn.

Tips: voorbeeld positivo’s

Tisjeboyjay (hij leeft een positief leven echt voor) volg hem op insta voor positieve video’s

Boeken, webinars en video’s van Christina van Dreien

Video’s Liesbeth Becu (Sousvenir op insta)

Video’s Tijn Touber

Vlogs Linda Meijers (geëmigreerd naar Zweden, mooie pure levensstijl)

Onze (nieuwe) kat Zwerver (heel mindful)

Lonneke Zintel, ze geeft mini-retreats op Ibiza (aanrader!) en op 2 februari (02-02-2022) komt ze naar Nederland en geeft een avond met soundhealing, dansen en meer bij de Conscious Academy in Rosmalen (zie haar Insta)

Wie of wat inspireert jou om door deze winter en coronashit heen te komen? Laten we elkaar inspireren, ik hoor het graag.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.