Ondernemer omdat … – 3

OndernemerIk las net op de NRC-site een column van Iro Evangelou over waarom dertigers ondernemer willen worden. Haar conclusie is: ga iets doen waar je in gelooft. En niet omdat je wat algemeenheden als argumenten voorhanden hebt, zoals ‘geen zin in een baas’, ‘vrijheid’ of ‘eigen ideeën willen vormgeven’. Zelf schrijft ze vanuit frustratie te zijn gestart met freelancen, omdat ze het idee had dat ze niet gezien werd. Uiteindelijk komt ze tot het inzicht dat wat werkt is iets creëren waarin ze gelooft.

Van maart tot november 2012 heb ik voor het ondernemerschap gekozen, terwijl dit niet bepaald voor de hand lag, als notoire loondienstslaaf. Het kon praktisch uit omdat het UWV dit tijdelijk sponsorde, wat best aardig is van ze. Interessant hierbij is vanuit welk argument ik deze keuze gemaakt heb. Geloofde ik in mijn nieuwe concept (webshop voor single parents)? Wat ik zeker weet, is dat ik het een moeilijke beslissing vond. Vooral omdat ik geen idee had of ik het ondernemerschap aankon. Geloofde ik in mijn creatieve idee? Ja, dat zeker! Ik BEN de doelgroep dacht ik, dus ik snap toch wel wat de doelgroep nodig heeft? Ik heb er zes maanden in geloofd, veel PR gehad (de media vond het wel een aansprekend nieuw idee), maar geen kopers. De doelgroep alleenstaande ouders was niet geïnteresseerd.

Ik geloofde absoluut in mijn concept. Zocht en vond een bijzonder positieve samenwerking met interessante aanbieders. Vond voldoende PR om bekendheid te krijgen. En toch #fail. Mijn punt is: ik denk dat je soms wel degelijk iets doet vanuit passie en ‘geloof’, maar dat dit niet per definitie betekent dat het een zakelijk succes wordt.

Inspirerend vond ik de reactie van Carmen Smallegange (mede-onderzoekster naar de lessen des levens):

Vertrouw op jezelf! Je hart volgen betekent niet automatisch weten wat je doel is. Elke (kleine) stap die je zet die voor jou goed voelt, is het volgen van je hart. Ook al weet je niet waar je stappen je naar toe leiden. Doe wat goed voelt en achteraf bezien, zal het kloppen.

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.