Het is de bedoeling! – 18

Mijn motto sinds voorjaar 2008 is (zie rechtsboven): Het is de bedoeling! Wat bedoel ik hiermee? Tijdens een loopbaancoachingsweek in 2008 georganiseerd door blide , op mijn sindsdien geliefde Schiermonnikoog, kreeg ik een inzicht. Zo’n eureka-gevoel. Oh, het is dus de bedoeling dat wat gebeurt er mag zijn. It is meant to happen. Vechten tegen wat is, heeft geen zin. Heel mindfull. Niet dat ik dit altijd maar toepas en alles loslaat wat overbodig is. Was het maar waar. Maar het gaat wel beter dan ooit. En dit motto helpt me regelmatig om te accepteren wat er is: het is de bedoeling!

Mijn zus, die een leidinggevende functie heeft in de zorg, mailde me een link door over een boek en dat inspireerde me tot het schrijven van dit blog. Wat is de bedoeling van uw organisatie? Wouter Hart schreef het boek Verdraaide organisaties’. De mij onbekende Henk van Uijl, schreef er een recensie over. En daarin komt ‘de bedoeling’ terug. De overgang van de systeemwereld naar leefwereld, is een stap die veel managers nog moeten maken. Lees de recensie maar eens door. Ik word er enthousiast van omdat ik weet dat ik niet meer pas in de ‘systeemwereld’. Vraag jezelf eens af, zo bij de koffie aan je bureau: doe ik mijn kunstje omdat het systeem dit van me vraagt, of draag ik bij aan dat wat de bedoeling is?

6 Reactie's
 • gert
  Geplaatst op 12:38h, 18 januari Beantwoorden

  Als je organisaties zou zien als systemen waarin zaken als visie en waarden richtinggevend zijn voor het leiderschap van managers, processen en structuren zou je dan nog steeds niet passen in een “systeemwereld”?

  • Atty
   Geplaatst op 17:35h, 18 januari Beantwoorden

   Ja, Gert, je hebt gelijk. Het management kan dit omkeren en dat is hard nodig. We hebben nieuwe leiders nodig. Zoals jou! 😉

   • gert
    Geplaatst op 17:51h, 18 januari Beantwoorden

    Ik zit ook aan jou te denken om de “oude wereld” te begeleiden met de juiste communicatie-instrumenten naar een nieuwe toekomst met visie, vertrouwen, verbinding en vakmanschap.

    • Atty
     Geplaatst op 17:56h, 18 januari Beantwoorden

     Goed gedacht Gert. Ik heb vandaag een interessant gesprek gehad met Tom Scholte van Firma de Groot en via deze weg (Creëren community communicatieprofs in Zwolle) kan dit vorm gegeven worden. U vraagt, wij draaien. Morgen meer over Firma de Groot!

 • Jeannette Brink
  Geplaatst op 17:57h, 18 januari Beantwoorden

  Ja, het gaat om LEIDERSCHAP, persoonlijk leiderschap. Dat betekent de dingen DOEN waar je zelf in gelooft. Je nek uitsteken. Fouten maken en LEREN.
  En je zelf organiseren, met anderen. Juist niet vanuit gelijkvormigheid, maar vanuit verschillende invalshoeken. En natuurlijk is dat niet helemaal vrijheid blijheid. WEL: spelen met de mogelijkheden in de richting die jij WILT.

  • Atty
   Geplaatst op 18:06h, 18 januari Beantwoorden

   Dank Jeannette voor je reactie. Zo is het! DOEN!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.