10 positieve tips voor zelfstandig professionals

Het is alweer december. Ondernemers en zelfstandig professionals zijn vaak te vinden op kerstborrels. De laatste netwerkactiviteiten, nog een kaartje of (als het een goed jaar was) een leuk relatiegeschenk voor je klanten regelen. Wat ga je in 2016 doen?

Tien positieve en informatieve tips voor zelfstandig professionals en ondernemers, gratis en voor niets van mij, als relatiegeschenk:

1. Broodfonds

Heb je geen geld voor een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) dan is aansluiten bij een Broodfonds wellicht een goed idee. Op 19 januari (Zwolle, Creatieve Coöperatie) en 21 januari (Apeldoorn) zijn informatieavonden in de regio. Ik ga zelf naar de Zwolse variant. Meer weten over het Broodfonds? Lees en kijk hier verder (informatie, agenda en videofilmpjes).

2. Groener

Het is altijd, maar dan ook altijd goed om in 2016 groener te gaan denken. De klimaattop ligt nog vers in het geheugen. Mijn tip is om vooral dichtbij te beginnen. Kijk eens om je heen. Staan er planten in je kantoor, je flexwerkplek, je werk/huiskamer thuis? Ik heb mijn huis vol gezet met planten, nadat ik van Asselien Broekhuizen hoorde dat planten echt de lucht verversen. Ook een groenere klas is goed voor onze kinderen. Steun haar initiatief (groene lessen voor meer groenbewustzijn op basisscholen).

3. Samenwerken

Een uitgekauwd thema? Vind ik niet. Alleen is maar alleen. Ik zie het toch nog vaker om me heen. Samenwerkingsverbanden tussen zelfstandig professionals die elkaar helpen en versterken. Warme plusnetwerken die je verder brengen en soms ook leiden tot onverwachte producten/diensten. Blijf ervoor open staan.

4. Blijf dromen

Tot aan je – waarschijnlijk niet zo goede pensioen – hetzelfde blijven doen? Kan. Durf je (toch nog) te dromen? Waar word je heel wild en blij van en lijkt onmogelijk? Ik denk ook vaak: dit kan echt niet. Maar toch blijft het knagen en kriebelen. Mijn droom ter inspiratie: als digital nomad in Zuid-Europa mijn opdrachten uitvoeren. Wie wil dit niet? Voor de komende twee jaar ga ik een plan maken om dit voor elkaar te krijgen. Lees mijn blog met een hulpvraag. De eerste stap: wie weet een Zuid-Europese locatie met 12 kamers?

5. Scherper aanbod

Blijf je aanbod aanscherpen. Kloppen jouw aannames over jouw doelgroep nog steeds? Is de behoefte wellicht veranderd? Wat werkte wel en wat eigenlijk niet? Het roer kan altijd om.

6. Insteker Koningsdag

Op 27 april 2016 viert de koninklijke familie met Alex en Max Koningsdag in Zwolle. Dit betekent voor regionale en lokale ondernemers een kans om publicitair hier iets mee te doen. Het komt immers uitgebreid op TV. Of een grappige (humor is altijd goed) insteker richting je (potentiële) klanten.

7. #tegendebakker

Van de week startte een freelance journalist de hashtag #tegendebakker op Twitter. Dit ging over wat opdrachtgevers wel aan freelancers vragen, maar niet aan de bakker. ‘Graag vier gratis extra puddingbroodjes, want ik betaal je toch al voor het brood’. Het positieve van deze insteker is dat het een tijdelijke social media hype werd. Ik vond het erg grappig. Oftewel: een kleine gedachte (of irritatie) kan tot veel publiciteit leiden. Wel opletten. Het publieke debat slaat maar zo om. In dit geval ook. ‘Daar heb je die zeurende zp-ers weer.’ Met welke mening beïnvloed jij het publieke debat?

8.  Realistisch idealisme

“We dromen te weinig en denken teveel. We overleggen teveel en doen te weinig. We vragen te vaak vooraf toestemming in plaats van achteraf vergeving. We bedenken teveel en verkennen te weinig.” Is er meer ‘realistisch idealisme’ nodig? Lees de filosofische blog van Tony Bosma via TrendRede ter inspiratie.

9. ‘Laat Den Haag maar lullen, de ZP-er blijft’

Hoe zit het met de VAR-verklaring? Flexibel inhuren van freelancers, waar gaat het heen? Zipconomy laat 16 experts vertellen welke thema’s in 2016 van belang zijn voor zelfstandige professionals, organisatie die hen inhuren en partijen die een rol spelen in de bemiddeling.

“De sombere toon van de afgelopen jaren lijkt definitief verdwenen. Ze maakt plaats voor een mix van verhalen over schaarste aan (interim) professionals, de noodzaak tot investeren en ergernis over het feit dat een debat over ‘flex’ vast loopt in het Haagse moeras.” Kunnen we in een glazen bol kijken? Nee, dus lees hier de uiteenlopende meningen en vorm die van jezelf. Volg Pierre Spaninks op Twitter als je het laatste nieuws wilt over ZP-ers & de regeltjes.

10. Humor

Wat is echt belangrijk? Gezond zijn en enige vorm van balans tussen werk en privé. En dus wat zijn we zonder humor? Breng het in, deel het gul. Dit filmpje vond ik goed gevonden. Weerdame uit Groot-Brittanië gebruikt Star Wars woordspelingen in het weerbericht.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.