Interview met illustrator van mijn boek

Illustrator Githa Schrijver heeft de illustraties (inclusief de illustratie voor de cover en de ansichtkaart) gemaakt voor ons boek Eenvoudig duurzaam bouwen.

10 vragen aan Githa over onze samenwerking

  1. Weet je nog wanneer we elkaar voor het eerst ontmoet hebben?

Ja! Dat was bij een maandelijkse meeting van het netwerk Firma De Groot in de Creatieve Cooperatie, waar jij al wat langer deel van uitmaakte. Ik heb je die dag persoonlijk niet veel gesproken. Je echt leren kennen kwam pas later. Ik volgde je al wel op twitter, daardoor kwam ik bij de meeting terecht.

2. Je woont en werkt nu in het Hoge Noorden (voorheen in Zwolle). Hoe bevalt dat?

Ik ben daar gaan samenwonen en dat is heel leuk! Verder kende ik er helemaal niemand, dus dat was wel even wennen. Sinds een halfjaar werk ik in een oud schoolgebouw in Noordlaren. Ik ben vanuit onze werkplek in Groningen mijn collega achterna gereisd die graag op het platteland wou werken. Een goede stap, want het is er prachtig! We werken afzonderlijk van elkaar en hebben wel plannen voor workshops en tekenlessen, maar die worden nog een beetje tegenhouden door Covid.

3. Wat vond je ervan toen ik je belde met de vraag of je illustraties wilde maken voor ons boek?

Een heel erg leuke verrassing! We hebben vaker samengewerkt voor opdrachtgevers in Zwolle (o.a. Vivente Groep) en het was een eer om dit keer illustraties voor jouw eigen allereerste boek te mogen maken. Een prettige samenwerking ook, omdat we weten wat we aan elkaar hebben.

4. Je ontving van mij een briefing voor de illustraties. Wat vond je daarvan? Wat kon beter?

Ik vind het oké om mee te denken in het proces naar een communicatiemiddel en heb daar altijd wel mijn inzichten over, maar als het concept staat als een huis, zoals in jullie geval, dan ben ik heel blij met een overzichtelijk briefing zoals jullie die stuurden, ik ben tenslotte boven alles illustrator. De opdracht was in vaste duidelijke kaders, maar daarin was ik vrij om tekeningen te maken naar mijn visie.

Ik was ervan overtuigd dat mijn oplossing voor het duiden van een compressor duidelijker en vooral esthetischer was dan de standaardduiding, maar na het opvolgen van een duidelijke instructie ben ik alsnog heel blij met mijn warmtepompillustratie, haha.

5. Hoe vaak heb je al boekillustraties gemaakt? En voor welke boeken?

Voor iemand die al meer dan tien jaar als illustrator werkt, heb ik mij vrij weinig beziggehouden met boekillustraties. Naast een cover voor een jeugdboek van uitgeverij Kwintessens en hier en daar wat educatieve illustraties, illustreerde ik een dichtbundel over liefde en bomen van Marcel Harting en het kinderboek ‘De avonturen van de kleine Oekibala‘. Voor Corinne Hamoen, die wij beide kennen van het netwerk Firma de Groot, illustreerde ik een heel leuk sprookjeskookboek.

6. Wat is jouw favoriete illustratie uit ons boek?

De anekdotische illustraties (allemaal!) vanwege de weergave van zonlicht door middel van grafische elementen.

De technische illustraties (allemaal!) vanwege de eenvoud en het feit dat ik altijd al technische illustraties heb willen maken. Ik denk namelijk dat technische illustraties voor niet-techneuten vaak beter kunnen, zowel duidelijker en overzichtelijker als prettig om naar te kijken. Daarnaast vind ik het fijn om complexe dingen overzichtelijk te maken.

7. Wat vond je vader – gepensioneerd uitvoerder – van je technische illustraties?

Hij heeft het boek nog niet gelezen, dus hij kan er inhoudelijk niet echt op ingaan. Hij zegt wel dat hij erg  trots is op zijn dochter. De illustraties zijn duidelijk herkenbaar en kunnen goed dienen als informatie naar aspirant huizenbouwers en met de kennis en ervaring van de auteur erbij kan het ook voor kenners van toepassing zijn.

8. Wat is jouw ideale illustratie-opdracht?

Op het moment werk ik aan drie compleet verschillende opdrachten (waaronder animatie) en dat is heerlijk. Het fijnst zijn de vrij intensieve, maar snelle opdrachten, met duidelijke en snelle feedback. Samenwerken met een vormgever werkt voor mij ook altijd heel goed.

9. Heb jij het idee dat jouw generatie (jong gezin) interesse heeft in duurzaam bouwen?

Ja. Niet iedereen, maar ik denk hoe jonger (hoe bewuster opgegroeid met aandacht voor het klimaat), hoe meer interesse ervoor zal zijn.

Mijn vriend experimenteert ook weleens met windmolens en zonne-energie. Ik heb interesse in architectuur en samen dromen we van ons hutje op de hei. Maar ik ben bang dat velen met ons simpelweg geen financiële middelen hebben om duurzaam te bouwen. Zelfstandig een architect in de hand nemen is helemaal een brug te ver. Daarom is het mooi als dit soort concepten onder de aandacht komen bij grote huizenbouwers (in welke vorm dan ook). Dat het bouwconcept gestandaardiseerd wordt.

10. Welke tip heb je om de boodschap van dit boek verder te brengen?

Had ik die maar, dat kun jij beter dan ik. Het boek spreekt voor zichzelf. Informatieavonden zoals iemand in het boek omschreef zijn natuurlijk ideaal. Animatiefilmpje? Mijn belangrijkste aanbeveling als het gaat om de illustraties is om (een volgende keer) te focussen op illustraties van onderwerpen die de positieve keuze zijn, in plaats van illustraties van minder positieve keuzes (lemen huis, warmtepomp).

Bedankt Githa voor dit interview! Nog een leuk Valentijnskaartje sturen, kijk even bij Githa.

Ze interviewde ons ook even, bekijk dat hier.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.