verbetertips webtekst

6 verbetertips voor schrijven webtekst

Gisteren werkte ik samen met collega Marijke Willems in ons kantoor in hartje Zwolle. Er zijn nog diverse ruimtes vrij, dus kom eens kijken. Adres: Bloemendalstraat 7. Bonus: dakterras.

Ik redigeerde voor haar een webtekst over Mindfulkidz. Zelfstandig professionals moeten allround zijn qua ondernemersvaardigheden. Natuurlijk huren zij niet voor elke klus buiten hun vakgebied iemand in. Na deze redactieklus gaf ik haar 6 eenvoudige tips om de webtekst nog beter te schrijven.

6 Verbetertips voor schrijven webtekst

Deze tips zijn gericht op WordPress websites.

1. Als je in je Berichtvak staat met je cursor, zie je rechtsboven in het vakje ‘Publiceren’ twee woorden: ‘Leesbaarheid’ en ‘SEO‘. Als je tekst goed geschreven is, zie je de kleur van het tekentje ervoor veranderen. Rood = verdient verbetering; oranje = OK; groen = goed. Onderaan het berichtvak kun je tips vinden om de tekst te verbeteren zodat de kleur verspringt en de leesbaarheid en/of de SEO beter is. Dit natuurlijk alleen  als je de plugin Yoast SEO hebt geïnstalleerd. Vul altijd het focustrefwoord in (onderaan).

2. Vink in de rechterkolom in het vak ‘Categorie‘ de gewenste categorie aan. Voeg in het vak daaronder ‘Tags’ zoekwoorden in die passen bij deze webtekst.

3. Gebruik kopjes, selecteer de koptekst en voeg (linksboven in Bericht) in plaats van alinea ‘Koptekst 2 of 3’ toe. Kopjes geven structuur aan de tekst. En het is prettiger om te lezen. Toevoegen van ‘Koptekst’ is belangrijk voor SEO (vindbaarheid).

4. Kort je zinnen in. Op het scherm een zin lezen die maar doorgaat, is vermoeiend. De lezer haakt af. Redigeer na het schrijven van de basistekst de zinnen en kort ze in.

5. Verzin synoniemen. Als je teveel dezelfde woorden gebruikt, bijvoorbeeld ‘leren’ in drie zinnen achter elkaar, verveelt dat snel. Verzin een synoniem (ander woord wat hetzelfde betekent) of beschrijf het anders.

6. Vermijd hulpwerkwoorden en lijdende vormen. Dit is best een lastige. We zijn gewend om de woorden ‘kunnen, worden, zullen, etc.’ te gebruiken. Door dit te vermijden, geef je de zin een actievere vorm. Voorbeeld: De lezer kan geholpen zijn met deze tips. >> Deze tips helpen de lezer.

Succes!

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.