Letters van

Atty van de Brake

Tekstschrijver

Interim communicatieadviseur

---

De kracht van netwerken

Als ZP-er in de huidige markt met veel concurrentie, is het zaak om via je netwerk opdrachten binnen te krijgen. Gewoon gebeld worden omdat je je personal branding & aanbod uitstekend hebt verwoord op je mooi vormgegeven website, werkt zelden. Een website is wel ondersteunend én je kunt ernaar verwijzen voor meer informatie. Maar de volgende klus komt via je netwerk of via persoonlijke referenties. Vijf tips met voorbeelden om te netwerken.

---

1. Netwerken via (social) media

Door het (pro)actief plaatsen van berichten op social media (Facebook, Twitter, LinkedIn), te reageren op berichten en deze te delen in je netwerk, blijf je top-of-mind.

Tip: Het zelf plaatsen van berichten op online nieuws- en krantensites is steeds vaker mogelijk.

Een mooi voorbeeld van een succesvol blog in combinatie met inzet social media is De Beste Afwijsmail (2013). Dit blog is > 30.000 keer gelezen dan wel gedeeld. Vacature- en HRM-sites namen het over. Door mijn blog te delen in de social media is dit opgepikt door de auteurs van het boek 'De wereld van arbeidsbemiddeling' (2e herziene druk 2015), een studieboek voor HRM-studenten. Op blz. 264 staat mijn Tweet over het contact met de werkgever (Movacolor) over hun afwijsmail (zie foto).  

---

2. Netwerken door een boek te schrijven


Een boek schrijven over je expertise draagt bij aan het imago in jouw netwerk. Drie voorbeelden.

Fenna Janssen van 10kilolichter (Assen) schreef het boek 'Liefde in plaats van chocola'. 

Tom Scholte (Den Haag) schreef (o.a.) het boek 'Personal branding voor ZZP-ers' (2015). De boekpresentatie op 7 oktober a.s. is een perfect netwerkmoment. Iedereen is dan ook van harte welkom. Lees hier meer. 

Corinne Hamoen schreef het 'Roos & Kris Sprookjeskookboek' (2015). Githa Schrijver maakte de prachtige illustraties. 

---

3. Netwerken door een event te organiseren

Laatst vroeg iemand me 'ja Atty, je organiseert wel heel veel (onbetaald), heb je daar wel wat aan voor jezelf'? Mijn antwoord was dat het soms een jaar duurt, dat ik word benaderd met een vraag 'omdat ik je ooit daar en daar aan het werk heb gezien'. Ik geloof in investeren in profilering als 'de dame die de PR & organisatie doet voor events, workshops en bijeenkomsten' en ter plekke zichtbaar is.

Dit kun je ook! Organiseer een event of workshop over jouw expertise of voor iemand anders. Creëer een nieuwe netwerkplek.

Voorbeelden
Ik organiseer met Sabine Toornvliet (mediator) het Scheidingsevent op 5 november in Zwolle. Thema: Hoe vertel je het je kind? In dit proces ontmoeten we potentiële partners, collega's, leveranciers en bezoekers. Dat is pas een nieuw netwerk!

Met Sandra van Beers organiseerde ik de workshop 'Opstellen voor ondernemers' met daarna een netwerklunch in de Creatieve Coöperatie. 16 deelnemers en 8 nieuwe ondernemers ontmoet. Met Marijke Willems organiseer ik de workshop Mindful Ondernemen en een wekelijkse Inloopmeditatie in de Creatieve Coöperatie in Zwolle. 

---

4. Netwerken door zelf een netwerk te starten

Ja, dat kun jij ook. Je kunt een nieuw netwerk starten. Jouw bijzondere eigen netwerk. Met de onderwerpen en frequentie die jij wilt. Veel locaties vinden het zo fijn om regelmatig een netwerkbijeenkomst in huis te hebben, dat ze geen huur voor de ruimte vragen. 

Ik heb een jaar Business Moms Zwolle geleid en al twee organiseer ik het netwerk Firma De Groot Zwolle. In dit netwerk, dat 2 x in de maand bij elkaar komt (ook in Den Haag), werken we samen door de verdieping te zoeken van het eigen ondernemerschap. Dus aan de bak met het Business Model Canvas! Dit netwerk is voor organisatieadviseurs, trainer/coaches en communicatieprofessionals. Interesse? Mail me!

Aanvullende netwerkinitiatieven van Firma De Groot zijn Leonardolab en Flexworking in Portugal. 

---

5. Netwerken door netwerkbijeenkomsten te bezoeken

Kies elk jaar twee nieuwe netwerken waar jouw doelgroep zich begeeft en bezoek deze regelmatig. Zo heb ik dit jaar voor Zwolle In Bedrijf gekozen en merk dat dit direct nieuwe contacten oplevert. 

In een bedrijfsverzamelgebouw regelmatig gaan flexwerken, levert je ook nieuwe contacten op. In Zwolle zijn er tal van mogelijkheden, sluit aan bij jouw voorkeur. Of start je eigen flexwerkplek, samen met andere ondernemers in jouw stad of dorp. 

---

Aanbevelingen

Dit zeggen klanten over mij:

Attent, slim, vormgevend & creatief schrijver, snel, inlevingsvermogen in doelgroep, ervaren, gedreven, netwerker, betrokken, enthousiast, verbinder, goed, betrouwbaar, professioneel.

---

Tekst &more

Teksten schrijven zakelijk, pers/media, web
Interim communicatieprofessional bij zwangerschapsverlof, ziekte, project
&more aanvullende diensten
Blogs gemist
LinkedIn


06 - 511 61 523 | info@attyvandebrake.nl